Följ SJ

Nyårsresandet till Norrland går som tåget

Pressmeddelande   •   Dec 27, 2018 09:39 CET

Resandet med SJs tåg på sträckan Stockholm-Sundsvall-Umeå ökar med 25 procent under nyårshelgen, jämfört med fjolåret. Även storstäderna lockar till resande och Stockholm-Malmö-Köpenhamn är en populär sträcka. Totalt ser SJs jul- och nyårsresande ut att öka med 13 procent, jämfört med i fjol.

- Årets nyårsraket och den sträcka som står för den enskilt största ökningen är från Stockholm via Sundsvall till Umeå. Här har tågresandet under nyårshelgen gått upp med hela 25 procent, jämfört med fjolåret, säger Tobbe Lundell, tf presschef vid SJ.

Nyårshelgen lockar till resande i allt högre utsträckning, och flera av resorna går norrut. Utöver Sundsvall-Umeå väljer många av SJs resenärer att också resa från Göteborg och Stockholm till Luleå och Narvik (+4 procent). Fler resenärer än tidigare föredrar tåget framför övriga färdmedel, och hos SJ ser resandet för perioden 21-31 december ut att öka med 13 procent, jämfört med samma period i fjol.

- Fredagen den 28 december är nyårshelgens största resdag, och en del av våra avgångar är sen tidigare helt slutsålda. Den som är ute i sista minuten och letar biljetter kan ändå hitta bra alternativ, men det gäller att vara lite flexibel. Ett tips är att resa under självaste nyårsafton, då finns det fortfarande bra biljetter kvar, säger Tobbe Lundell.

Utöver Norrland lockar även storstäderna till resande. Sträckan Stockholm-Malmö-Köpenhamn toppar SJs lista över nyårshelgens mest populära resmål. Andraplatsen kammar Stockholm-Göteborg hem, följt av Stockholm-Västerås-Örebro-Göteborg på tredjeplats.

Topp 5 – SJs linjer som ökat mest i popularitet under nyårshelgen

1.Stockholm-Sundsvall-Umeå (+25%)

2.Stockholm-Göteborg (+12%)

3.Göteborg-Malmö-Köpenhamn (+8%)

4.Stockholm-Karlstad-Oslo (+6%)

5.Göteborg-Stockholm-Luleå-Narvik (+4%)

Topp 5 – SJs mest populära linjer under nyårshelgen

1.Stockholm-Malmö-Köpenhamn

2.Stockholm-Göteborg

3.Stockholm-Västerås-Örebro-Göteborg

4.Stockholm-Sundsvall-Umeå

5.Stockholm-Uppsala

Källa: SJs bokningsstatistik över det totala antalet resor under perioden 28 – 31 december 2018, jämfört med samma period i fjol.


För mer information

SJs presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.