Följ SJ

Nya snabbtåget SJ 3000 kommer till Östersund idag

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2011 08:00 CET

Idag kommer SJs nya snabbtåg SJ 3000 att komma till Östersund. SJs vd Jan Forsberg och infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd anländer med tåget till Östersund station cirka 15.00.

Tåget visas upp klockan 15.30 för kommunpolitiker, näringsliv och media. Allmänheten kommer att få en större visning av tåget senare i år.

SJ 3000 är specialanpassat för trafik på medellånga sträckor. Tåget ska sät­tas i trafik på linjerna från Stockholm till Östersund, Sundsvall, Gävle, Falun och Karlstad. På sikt ska tåget även kunna trafikera linjerna till Umeå, Jönköping och Uddevalla. SJ 3000 är den bäst anpassade tågtypen för de sträckor där det sätts i trafik. Snabb acceleration och inbromsning ger snabb restid även på sträckor med enkelspår och många stopp.

Totalt har SJ beställt 20 stycken nya snabbtågsätt med plats för 245 passagerare i varje för 2 miljarder kronor. Totalt tillför det nya snabbtåget 5000 extra stolar i SJs tågflotta. SJ 3000 har en topphastighet på över 250 kilometer i timmen, men begränsas till 200 km/t som är den högsta hastighet som Trafikverket tillåter på det svenska järnvägsnätet.

Det nya tåget är Sveriges miljövänligaste. Materialen i tåget är återvinningsbara och framtagna efter de senaste miljökraven. I varje tågvagn finns återvinningsstationer för källsortering. Tåget drar minimalt med energi och återmatar dessutom mer än 12 procent av den använda energin till elnätet (genom återmatande system vid inbromsningar). LED-belysning ombord minskar elförbrukningen.

På SJ 3000 finns en centralt placerad rullstolslyft i markplan. Den lyfter och snurrar runt rullstolen med en enkel knapptryckning. Det innebär att den rullstolsburne kan sköta ombordstigningen helt själv. Vestibulerna i de nya tågen är betydligt rymligare än i övriga SJ-tåg. Även gångarna är bredare och salongen har konstruerats för att kunna förankra två rullstolar/permobiler. Ytterligare en anpassn­ing för funktionshindrade är extrabreda toaletter med svängrum för rullstol. Anpassade spotlights i taken ger ett bättre ljus för synskadade, liksom punktskrift på stolarna.

För fler frågor, kontakta SJs pressavdelning på telefon 010-751 51 84

Varje dag reser 100 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 5 400 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör varje dag 700 avgångar och trafikerar 170 stationer, varav 20 utomlands, mellan Narvik och Berlin. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2010 omsatte SJ 9 miljarder kronor. SJ säljer även evenemangsbiljetter och upplevelser runt om i Sverige. SJ erbjuder dessutom hotell och tågtaxi.