Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny gourmetmat från Leif Mannerström på SJs tåg

Leif Mannerströms trerättersmenyer ombord på SJs tåg har blivit en succé. SJ har under hösten slagit nytt försäljningsrekord i förstaklassvagnarna. Den 1 december presenterar Leif Mannerström en helt ny meny för SJs resenärer.  

­­– Jag räknade med att rejäl husmanskost skulle passa tågresenärerna. Nu byter vi ut hela trerättersmenyn och förfinar ytterligare, säger Leif Mannerström.

Vad sägs exempelvis om rödtungsrullader med hummersås och duchessepotatis eller viltjärpar med svampsås och potatispuré?

I juni inledde SJ samarbetet med stjärnkrögaren Leif Mannerström från Göteborg. Han specialkomponerade sex olika trerättersmenyer för X 2000:s förstaklassresenärer. I september utvecklades menyerbjudandet ombord genom Leif Mannerströms egen räksmörgås med 140 gram handskalade räkor i alla X 2000-tåg.

– Jag gjorde en egen marknadsundersökning bland mina bästa vänner. Alla vill ha husmanskost. Det har jag tagit fasta på men jag har förstås satt min egen prägel och touch på menyerna, säger Leif Mannerström.

Sedan SJ införde Leif Mannerströms trerätters har ombordförsäljningen stigit i raskt. Det är inte ovanligt att SJs förstaklassresenärer väljer avgång efter menyn – som givetvis måste beställas i förhand för att SJ ska kunna garantera Leif Mannerströms högt ställda krav på kvalitet och fräschhet. Trerättersmenyerna kostar som 129 kronor och då ingår kaffe, mineralvatten och lättöl.

Vinexpetern Jens Dolk har tillsammans med SJ valt ut vinterns viner för att de skall passa till Leif Mannerströms nya menyer. Vinerna ingår som extra tillval. Trots menybyte så finns givetvis storfavoriten bland efterrätterna, citrontartlette, kvar.

Här är Leif Mannerströms nya menyer:

Meny 1:

Förrätt: Tomatsallad med lufttorkad skinka och hyvlad parmesan. Varmrätt: Halstrad lax med Gyllenhammarpotatis. Efterrätt: Äppelkaka.

Meny 2:

Förrätt: Laxtårta med sikrom. Varmrätt: Kåldolmar med potatispuré och lingon. Efterrätt: Chokladmoussetartlette.

Meny 3:

Förrätt: Gubbröra. Varmrätt: Viltjärpar med svampsås och potatispuré. Efterrätt: Dansk chokladkaka.

Meny 4:

Förrätt:Viltpaté med Cumberlandsås. Varmrätt: Rödtungsrullader med hummersås och duchessepotatis. Efterrätt: Citrontartlette.

Meny 5:

Förrätt: Kräft- och krabbskagen med stenbitsrom. Varmrätt: Fläskfilégryta med stiltonost. Efterrätt: Mandel- och hallonkaka.

Meny 6:

Förrätt: Skaldjursallad med Rhode Islanddressing. Varmrätt: Kalops med tärnade rödbetor. Efterrätt: Passionstryffeltartlette.

Det finns även vegetariska och gluten- och laktosfria menyval i första klass.

För mera information, kontakta SJs Pressavdelning: tel 010-751 51 84

Ämnen


Varje dag reser 100 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 500 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 230 stationer mellan Narvik och Berlin. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2009 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Johannes Cleris

Johannes Cleris

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.