Gå direkt till innehåll
Naturen mest populär - men storstad ökar som semestermål

Pressmeddelande -

Naturen mest populär - men storstad ökar som semestermål

För andra året i rad har SJ frågat över 3 000 resenärer hur pandemin påverkat deras semesterplaner och deras resvanor. Jämfört med för ett år sedan kan fler tänka sig resa utanför sitt närområde. Naturupplevelser och att träffa vänner och släkt är populärast, men intresset för storstadsemester ökar mest.

Det som sticker ut jämfört med för ett år sedan är framförallt att hälften, 50 procent uppger att de helt säkert kommer att göra en semesterresa i Sverige i år. Förra året vid samma tid vara det bara 19 procent som kunde säga det. I år är det också färre som uppger att semesterplanerna beror på myndigheternas rekommendationer, 33 procent jämför med 58 procent för ett år sedan.

De som vet att de ska göra en semesterresa har också bestämt sig tidigare än i fjol. 24 procent hade planerat sin semester före maj, jämfört med 11 procent förra året. Andelen som ännu inte vet om de ska planera en semester eller ej, har sjunkit från 28 procent förra året till 15 procent i år. 

Det är inte längre lika intressant att semestra runt husknuten. I fjol kunde mer än varannan, 53 procent, tänka sig att semestra i sitt närområde. I år har den andelen sjunkit till 36 procent. Naturupplevelser och att besöka släkt och vänner är fortfarande den populäraste semesteraktivitet hos lite mer än hälften av de som svarat.

Intresset för att besöka en storstad har börjat komma tillbaka och är den semesterupplevelse som ökar mest, från 13 procent i fjol till 24 procent i år. Det är främst de över 39 år som är intresserade av storstadssemester i sommar.

- Att våra resenärer i högre grad planerar en sommarsemester och har gjort sin planering tidigare än i fjol är säkert ett tecken på att vaccinering har effekt och att många vill återgå till ett mer normalt liv. På SJ märker vi det på att fler tåg blir slutsålda. Den som inte bokat sin sommarresa än bör fundera på det, säger, Mats Almgren, Chef för SJs kommersiella trafik.


Om undersökningen

SJ har ställt frågor om sommarens resor till våra SJ Prio-kunder. I undersökningen 2021 svarade 3 544 respondenter. Frågorna skickade ut i maj 2020 och i maj/juni 2021.

Ämnen

Kategorier


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.