Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kraftsamling i väntan på Ostlänken

Gårdagens stambanor och stationer räcker inte till. Varken idag eller i framtiden.

För att klara trafikeringen på ett bra sätt krävs Ostlänken, med två nya spår för snabbare persontrafik Stockholm - Sörmland - Östergötland.

I väntan på Ostlänken kraftsamlar SJ och Nyköping-Östgötalänken AB för att på bästa sätt tillmötesgå resenärernas förväntningar. Det handlar om planering för framtidens resecentrumområden och att krama ur alla möjligheter ur den befintliga infrastrukturen.

Tågresandet ökar trots rådande lågkonjunktur och bristen på kapacitet. Ett av de stråk som lockar fler och fler är Linköping - Norrköping- Nyköping - Södertälje, det så kallade Ostlänkenstråket, med koppling till Arlanda - Uppsala - Gävle. Samtidigt blir det allt svårare att hitta luckor och plats för fler avgångar under de tider då de flesta vill resa, på grund av bristen på spårutrymme. Det grundläggande problemet är således det växande gapet mellan efterfrågan på resande och kapaciteten på den mer än hundra år gamla stambanan.

- Kapacitetsbristen gör att vi på SJ får allt svårare att leva upp till våra kunders önskemål. SJ jobbar därför intensivt, i första hand med att förbättra punktligheten och att förlänga tågen med fler vagnar. Just nu planerar och förbereder vi också för fler tåglägen för regionaltåg till och från Östergötland via Katrineholm. SJ har dessutom ambitionen att utveckla biljettsystem som gör att resenärerna lättare ska kunna resa utan att märka av länsgränserna. Visionen är ett gränslöst resande i hela Stockholm- Mälarregionen, som i detta fall också innefattar Norrköping och Linköping, konstaterar Jan Olson, affärsutvecklingschef på SJ.

Den växande kapacitetsbristen på stambanan hämmar regionutvecklingen och sysselsättningen. För att stärka den regionala utvecklingen och tillgängligheten till en större arbetsmarknad planerar kommunerna längs Ostlänken; Linköping, Norrköping, Nyköping och Vagnhärad för nya resecentrumområden. Ett nytt stationsläge planeras också vid Skavsta flygplats. Dessutom arbetar man fortlöpande med att förbättra trafikförhållandena på de nuvarande stationerna.

- Vi noterar dagligen de svårigheter SJ brottas med när stambanan inte räcker till. Man tvingas arbeta med små och krympande marginaler. Att lappa och laga är inte någon långsiktig lösning för att klara kapaciteten. Men samtidigt måste vi inse att Ostlänken inte står färdig i morgon. För varje år som den långsiktiga lösningen drar ut på tiden, så behövs fler åtgärder underhand för att klara resande och punktlighet på ett anständigt sätt. Det är därför häpnadsväckande att det i den pågående långtidsplaneringen fram till 2022 varken förs några konstruktiva diskussioner eller finns med några objekt som visar hur den alltmer akuta situationen på landets mest trafikerade stambana ska tacklas. Det saknas en plan B innan Ostlänken är på plats för att hjälpligt förbättra kapacitets- och säkerhetsfrågorna! Man tror inte sina ögon, säger Per Sandström, vd för Nyköping- Östgötalänken AB.

SJ och Nyköping- Östgötalänken AB, som ägs av kommuner och regionförbund längs sträckan, träffade 2006 en avsiktsförklaring. Bolagen arbetar utifrån ett gemensamt helhetstänkande som på kort sikt mer handlar om en överlevnadsstrategi och på lång sikt om byggandet av Ostlänken. Syftet med avsiktsförklaringen är att gemensamt arbeta för att utbyggnaden av Ostlänken påskyndas och att i väntan på den långsiktiga lösningen på alla sätt försöka utveckla persontrafiken.

Presskontakter:
Jan Kyrk, SJ AB, 010-751 57 10, jan.kyrk@sj.se
Per Sandström, vd Nyköping- Östgötalänken AB, 013-25 56 08, 070-552 76 70, per.sandstrom@ostsam.se

 

Ämnen

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.