Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Klimatsmarta förebilder får SJs diplom för miljösmart resande

Folkhälsomyndigheten, Combitech och Naturkompaniet tog emot SJs miljödiplom som delades ut på torsdagen. Organisationerna har framgångsrikt styrt om en stor del av sina tjänsteresor till tåg som en del av sitt miljöarbete. Tillsammans minskade de sina koldioxidutsläpp med 150 ton jämfört med om de flugit lika långt förra året.

– Våra vinnare är verkligen klimatsmarta förebilder. Att välja tåget är ett av de enklaste sätten att minska belastningen från tjänsteresor. Samtidigt sparar företagen ofta både tid och pengar, säger SJs hållbarhetsdirektör Erica Kronhöffer.

De tre pristagarna arbetar aktivt för att minimera klimatutsläppen från sina tjänsteresor. Combitech, ett dotterbolag inom Saab-koncernen med kunder och kontor över hela Sverige, ställde om sitt affärsresande radikalt förra året. Deras tågresande med SJ ökade med 300 procent förra året - och koldioxidutsläppen minskade med 120 ton jämfört med om de flugit lika långt. Combitech följer upp resandet på individbasis internt till alla avdelningar.

– Det känns fantastiskt! Vi jobbar för att bli Sveriges mest hållbara it-konsultbolag. Diplomet är ett kvitto på att vårt aktiva hållbarhetsarbete ger resultat, säger vd Hans Torin.

Folkhälsomyndigheten är först bland svenska myndigheter att införa modellen med tågpremie, en ersättning till de anställda som väljer tåg framför andra transportmedel vid resor över 50 mil. Tågpremien har lett till en tredubbling av tågresandet mellan de två kontoren i Solna och Östersund, där exempelvis många väljer det dagliga nattåget mellan städerna, men utan att de totala reskostnaderna ökat.

– Det är en hedersam utmärkelse. Det är extra roligt, eftersom vår modell med tågpremien visar att positiva incitament är framgångsrikt för att få fler att resa hållbart, säger generaldirektör Johan Carlson.

Naturkompaniets varumärke genomsyras av omsorg om miljö och natur, vilket också syns på deras resande. Varje år sammanställs en reserapport där bolaget utvärderar sig själva för att bli ännu bättre på att välja klimatsmarta resealternativ.

– Att värna natur och miljö ligger i företagets dna. Att resa så klimatsmart som möjligt i jobbet är självklart för oss. I de flesta fall blir det tåg, men det händer också att medarbetare drar på sig vandringskängorna och vandrar till konferenser och möten, säger marknadschef Sofie Saberski.

Det är femte året SJ delar ut miljödiplom till företag och organisationer som arbetar aktivt för att minska sin klimatbelastning från tjänsteresandet. Diplomen delades ut vid SJs bolagsstämma i Stockholm.

För mer information om diplomet och SJs hållbarhetsarbete: SJs presstjänst på 010-751 51 84
Kontaktperson Combitech: vd Hans Torin, hans.torin@combitech.se
Folkhälsomyndigheten: generaldirektör Johan Carlson, johan.carlson@folkhalsomyndigheten.se
Naturkompaniet: marknadschef Sofie Saberski, sofie.saberski@naturkompaniet.se

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.