Följ SJ

Jönköpingspremiär för det nya snabbtåget SJ 3000

Pressmeddelande   •   Aug 09, 2012 08:00 CEST

 

För första gången sätts SJs nya snabbtåg SJ 3000 i trafik i Jönköping. Premiärturen till Stockholm - med stopp i Nässjö, Tranås, Linköping, Norrköping, Södertälje syd och Flemingsberg - görs måndag 13 augusti klockan 06.00.

 

SJs nya snabbtåg SJ 3000 är specialanpassat för trafik på medellånga sträckor. SJ har nu fått totalt tio av de 20 beställda snabbtågen levererade från Bombardier och trafiksätter nu  tåget till och från Jönköping. SJ 3000 kommer att trafikera Jönköping-Stockholm med en morgontur mot Stockholm och en eftermiddagstur från Stockholm till Jönköping (17.16 från Stockholm).

Det nya snabbtåget ersätter därmed SJ 2000 (X 2000) på dessa turer.

 

SJ 3000 är den bäst anpassade tågtypen för de sträckor där det sätts i trafik. Snabb acceleration och inbromsning ger snabb restid även på sträckor med enkelspår och många stopp.

 

– Vårt nya snabbtåg har fungerat väldigt bra sedan trafiksättningen och det har tagits emot väl av våra resenärer, säger SJs vd Jan Olson.

 

SJ har beställt 20 stycken snabbtågssätt med plats för 245 passagerare i varje för sammanlagt drygt 2 miljarder kronor. Totalt tillför det nya snabbtåget 5 000 extra stolar i SJs tågflotta. SJ 3000 har en topphastighet på 200 kilometer i timmen som är den högsta hastighet som Trafikverket tillåter på det svenska järnvägsnätet.

 

Det nya tåget är Sveriges miljövänligaste. Materialen i tåget är återvinningsbara och framtagna efter de senaste miljökraven. I varje tågvagn finns återvinningsstationer för källsortering. Tåget drar minimalt med energi och återmatar dessutom mer än 12 procent av den använda energin till elnätet (vid inbromsning förs överskottsenergin tillbaka i elsystemet). LED-belysning ombord minskar elförbrukningen.

 

En av de största förbättringarna för resenärerna är informations- och underhållningssystemet ombord, där resenärerna kan få den senaste trafikinformationen via displayer i vestibulerna eller i sina medhavda laptops. Underhållningssystemet innehåller mer än 300 filmer att välja på under resan. Den nya bistron är byggd för att resenärerna lätt ska kunna se varusortimentet och minska riskerna för köbildning. Designen har inspirerats av en modern bar i Barcelona.

 

På SJ 3000 finns en centralt placerad rullstolslyft i markplan. Den lyfter och snurrar runt rullstolen med en enkel knapptryckning. Det innebär att den rullstolsburne kan sköta ombordstigningen helt själv. Vestibulerna i de nya tågen är betydligt rymligare än i övriga SJ-tåg. Även gångarna är bredare och salongen har konstruerats för att kunna förankra två rullstolar/permobiler. Ytterligare en anpassn­ing för funktionshindrade är extrabreda toaletter med svängrum för rullstol. Anpassade spotlights i taken ger ett bättre ljus för synskadade, liksom punktskrift på stolarna.

 

 

För fler frågor, och bilder, kontakta SJs pressavdelning på telefon 010-751 51 84

 

Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2011 omsatte SJ 8 miljarder kronor.