Gå direkt till innehåll
Helt ny bistro i nya X 2000

Pressmeddelande -

Helt ny bistro i nya X 2000

De ombyggda X 2000-tågen, som snart kommer i trafik, får en helt ny bistrovagn. All inredning är ny och bättre ugnar skapar nya möjligheter. Bistrovagnen har även fått nya sociala sittplatser som kommer att fungera som vanliga sittplatser.

Att bygga en ny bistrovagn till X 2000 har varit ett av de viktigaste, och svåraste, projekten under ombyggnationen. Det är bara vagnens rostfria skal som har sparats, allt annat är nytt, från golv till tak. Bistrovagnen har fått helt ny inredning. Ljusa färger och naturmaterial dominerar, precis som i övriga tåget.

Bistrovagnen har fått ny inredning och köket ny funktionalitet. Caféplatserna i nuvarande vagnar försvinner och ersätts av ståbord med eluttag. På så vis frigörs yta för 16 nya sittplatser i direkt anslutning till bistron. Köket har fått nya ugnar som gör det möjligt att utveckla menyn, till exempel blir det nu möjligt att grädda pizza på tåget. I enlighet med SJs matfilosofi kommer satsningen på säsongsbetonade varor att fortsätta.

- En inbjudande och trevlig bistro är viktig för hela reseupplevelsen. Vi vet från våra undersökningar ombord att resenärer som besökt bistron är nöjdare med sin resa än de som inte gjort det, säger Ewa Nordling, ansvarig för mat och dryck på SJ.

Bistrovagnens nya sittplatser består av fyra grupper med motsittning och kommer att fungera som vanliga sittplatser när samtliga ombyggda X 2000-tåg är satta i trafik. Platserna lämpar sig väl för till exempel ett lag eller en skolklass som vill kunna umgås under resan. De nya sittplatserna är både ett resultat av den höga efterfrågan SJ såg före pandemin och en önskan att kunna erbjuda fler resenärskategorier en bra reseupplevelse.

En ny modern kassa installeras som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Det kommer även gå att betala med Swish.

SJ har för närvarande ett minskat utbud i bistron, men kommer att utöka antalet varor i takt med att resandet ökar och pandemibegränsningarna kan tas bort. Ett större sortiment finns tillgängligt och är möjligt att beställa i samband med att resa köps.

Nya X 2000 kommer att sättas i trafik tidigt på hösten på linjen Stockholm-Göteborg.

På Youtube finns en film som ger en inblick i hur ombyggnationen av bistrovagnen genomförts: https://youtu.be/yyI2sTbxxRg

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Presskontakt

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00