Gå direkt till innehåll
Hela Västernorrland gynnas när SJ ökar trafiken till och från Sundsvall

Pressmeddelande -

Hela Västernorrland gynnas när SJ ökar trafiken till och från Sundsvall

I december ökar SJ antalet avgångar mellan Stockholm och Sundsvall. De nya tågen sätts in på tider då resandet är starkt onsdag-fredag och söndag. Fler platser till Sundsvall kommer även att ge mer plats för resande i de tåg som går vidare till Umeå.

Från december 2022 börjar SJ köra ytterligare en eftermiddagsavgång från Stockholm till Sundsvall onsdag-fredag och ytterligare en tur mitt på dagen från Sundsvall till Stockholm torsdag, fredag och söndag.

De nya avgångarna ligger på tider då resandet till och från Sundsvall är starkt. När det finns fler avgångar att välja på för resor till Sundsvall blir det också mer plats i de tåg som går vidare till Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik och Umeå.

-För att Västernorrland ska utvecklas som vi önskar är det viktigt att pendlandet inom länet och resandet till och från länet underlättas. Den nya trafiken är ett steg i rätt riktning. Vi ser fram emot att utveckla tågtrafiken ytterligare tillsammans med SJ, säger Per Wahlberg, vice ordförande nämnden för hållbar utveckling i Region Västernorrland.

Trafikökningen Stockholm-Sundsvall är ett svar på den starka och ökande efterfrågan på tågresor längs norrlandskusten norr om Gävle. Under de senaste fem åren har SJ utökat antalet avgångar Stockholm-Sundsvall med 50 procent på vardagarna, 40 procent på lördagar och 80 procent på söndagar.

-Vi ser att resandet med tåg återhämtar sig fantastiskt bra efter pandemin. Nu gäller det för oss att hålla jämna steg med efterfrågan. De nya avgångarna till och från Sundsvall tror vi kommer ha goda effekter både för resandet vidare norrut och till Jämtland, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Trafiken kommer att köras med SJs snabbtåg SJ 3000 som har 1 klass, 2 klass lugn och bistro. SJs nya avgångarna har bra anslutningar till och från Norrtågs linjer i regionen.

Vid tidtabellsbytet i december 2020 planerar SJ även att återigen nå samma nivå av direkttåg Umeå-Stockholm som innan pandemin. Det innebär 4 direkta dagtåg måndag-fredag plus ett nattåg.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.