Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Har Östergötland Sveriges grönaste resmål?

SJs jakt på Sveriges grönaste och miljövänligaste resmål är i full gång. De populäraste gröna resmålen kommer att presenteras i en unik resguide. Hundratals tips har tips har strömmat in från olika delar av landet. Östgötarna tillhör de bästa tipsarna.

Med hjälp av tågresenärer och allmänhet håller SJ på att leta fram Sveriges grönaste resmål. Resultatet kommer att publiceras i den första svenska heltäckande gröna resguiden – Resenärens Lilla Gröna.

Hamranes hundraåriga bak- och kaffestuga i Dalsland, Zanzibars räk- och laxrökeri i Bohuslän, den organisakhandelsboden BaraBraMat i Göteborg, Havros ekologiska stugor i Halland, Kretslopsshuset i jämtländska Mörsil, Torgnys inspirationsträdgård i Medelpad, Vildrosor&Höns bed and breakfast i Skåne och Komstad Kvarn i Småland är några av de intressanta tipsen med grön inriktning.

– Resguiden kommer att öppna ögonen för hur många fantastiska semestermöjligheter med grön profil som finns runt om i Sverige, säger Ulf Wallin, PR-ansvarig på SJ.

”Resenärens Lilla Gröna” kommer att presentera restauranger, serveringar, hotell, vandrarhem, konferensanläggningar, upplevelsearrangemang och andra attraktioner med miljöprofil som finns runt om i landet. Den 15 augusti går tipstiden ut. Därefter kommer en jury att bearbeta de mest spännande tipsen. Ännu finns det tid att komma med gröna tips.

– Vi uppmuntrar alla att komma in med sina favorittips. SJs mål är att uppmuntra alla som driver en verksamhet med miljöinriktning. Även det lilla företagandet som kan ha svårt att nå ut till en bred allmänhet, säger Ulf Wallin.

Tävlingsfakta:

Välj ditt favoritställe, skriv en motivering (max 200 tecken) på SJs kampansajt

kampanj.sj.se/lillagrona/  eller mejlas in till lillagrona@sj.se . Bland de inskickade förslagen dras flera vinnare som får resecheckar med SJ, biljetter till det nya ABBA-muséet i Stockholm eller inträdesbiljetter till musikfestivalen Way Out West i Göteborg.

De ställen som allmänheten tipsar om får gärna ha:

·  ekologisk inriktning och fokus på ekologisk mat, produkter eller upplevelser

·  servering eller försäljning av småskaligt mathantverk, gärna närproducerat

·  miljömärkning med KRAV eller Svanen


Ämnen

Regioner


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.