Gå direkt till innehåll
Fler direkttåg från Östergötland till Arlanda under 2022

Pressmeddelande -

Fler direkttåg från Östergötland till Arlanda under 2022

Linjen Linköping-Stockholm-Gävle utökas med 50 procent, 8 avgångar blir 12 i nästa tidtabell som börjar gälla 12 december. Det är SJs enda linje som går genom Stockholm utan byte. Utökningen innebär också att resandet till och från Arlanda underlättas.

Resandet längs linjen ökade stadigt fram till pandemin. SJ tror att resandet kommer tillbaka och satsar därför på att utöka antalet avgångar när pandemin är över. Antalet dagliga avgångar utökas från 8 till 12, en ökning med 50 procent. De nya avgångarna är ett kraftigt resurstillskott för både pendlandet till och från Stockholm såväl som det genomgående resandet i Mälardalen via Stockholm.

Resandet på linjen Linköping-Norrköping-Stockholm-Arlanda-Uppsala-Gävle är unik genom att den som enda linje i SJs trafiksystem medger resor utan byte i Stockholm. Det innebär att orter som Linköping och Norrköping har direkttåg till inte bara Stockholm utan även till Arlanda, Uppsala och Gävle, utan byte i Stockholm. Från såväl Gävleborg som från Östergötland är linjen även ett komplement till de parallella snabbtågen.

- I takt med att det nya flexibla arbetslivet utvecklas och att allt fler kan använda restiden på tåg till arbetstid ser vi ett ökat långväga pendlande i våra tåg, säger Jan Kyrk affärschef på SJ.

  Pendlandet och resandet i Mälardalen sker inte bara till och från Stockholm, utan även i nord-sydlig riktning. I takt med att förutsättningarna att arbeta under tågresan ökar kan också pendelavståndet öka. Alltfler tros jobba hemifrån viss tid, men även resorna kan utnyttjas till ostört arbete.

  Att den genomgående trafiken ökar innebär också att antalet avgångar mot Stockholm från Gävle och Linköping ökar i samma omfattning, det vill säga med 4 ytterligare avgångar per dag.

  Den utökade trafiken kommer att köras med SJ dubbeldäckartåg som kan utgöras av tre eller fem vagnar. Tågen har såväl 1 som 2 klass.

  Ämnen


  SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

  Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

  Presskontakt

  SJ Kundservice

  SJ Kundservice

  Presskontakt www.sj.se/kontakt
  SJs pressavdelning (enbart för journalister)

  SJs pressavdelning (enbart för journalister)

  Presskontakt 010-751 51 84
  Tobbe Lundell

  Tobbe Lundell

  Presskontakt Presschef 010-751 51 84
  Anton Almqvist-Källén

  Anton Almqvist-Källén

  Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
  Mikael Grinbaum

  Mikael Grinbaum

  Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
  Jernhusens huvudkontor växel

  Jernhusens huvudkontor växel

  Presskontakt 08-410 626 00
  Trafikverkets presstjänst

  Trafikverkets presstjänst

  Presskontakt 0771-31 15 00

  SJ för människor närmare varandra, varje dag

  SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
  Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.