Gå direkt till innehåll
Fler direkttåg från Gävleborg till Arlanda under 2022

Pressmeddelande -

Fler direkttåg från Gävleborg till Arlanda under 2022

Linjen Gävle-Stockholm-Linköping utökas med 50 procent, 8 avgångar blir 12 i nästa tidtabell som börjar gälla 12 december. Det är SJs enda linje som går genom Stockholm utan byte. Utökningen innebär också att resandet till och från Arlanda underlättas.

Resandet längs linjen ökade stadigt fram till pandemin. SJ tror att resandet kommer tillbaka och satsar därför på att utöka antalet avgångar när pandemin är över. Antalet dagliga avgångar utökas från 8 till 12, en ökning med 50 procent. De nya avgångarna är ett kraftigt resurstillskott för både pendlandet till och från Stockholm såväl som det genomgående resandet i Mälardalen via Stockholm.

Resandet på linjen Gävle-Uppsala-Arlanda-Stockholm-Norrköping-Linköping är unik genom att den som enda linje i SJs trafiksystem medger resor utan byte i Stockholm. Det innebär att Gävle har direkttåg till inte bara Stockholm utan även till Arlanda, Uppsala och Linköping, utan byte i Stockholm. Från såväl Gävleborg som från Östergötland är linjen även ett komplement till de parallella snabbtågen.

-I takt med att det nya flexibla arbetslivet utvecklas och att allt fler kan använda restiden på tåg till arbetstid ser vi ett ökat långväga pendlande i våra tåg, säger Jan Kyrk affärschef på SJ.

Pendlandet och resandet i Mälardalen sker inte bara till och från Stockholm, utan även i nord-sydlig riktning. I takt med att förutsättningarna att arbeta under tågresan ökar kan också pendelavståndet öka. Alltfler tros jobba hemifrån viss tid, men även resorna kan utnyttjas till ostört arbete.

Att den genomgående trafiken ökar innebär också att antalet avgångar mot Stockholm från Gävle och Linköping ökar i samma omfattning, det vill säga med 4 ytterligare avgångar per dag.

Den utökade trafiken kommer att köras med SJ dubbeldäckartåg som kan utgöras av tre eller fem vagnar. Tågen har såväl 1 som 2 klass.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Mikael Grinbaum

Mikael Grinbaum

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.