Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ettårsjubileum och succé för SJs Danmarkssatsning

SJs satsning på egen trafik över Öresundsbron har överträffat förväntningarna. När Köpenhamnslinjen firar ett år har resandet fördubblats mellan Stockholm respektive Göteborg till och från Köpenhamn.

Resenärerna gillar de nya anslutningarna. Framgångarna gör att vi nu överväger att köra fler tåglinjer i Danmark, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Den 11 januari förra året inledde SJ sin satsning på egen tågtrafik över Öresundsbron. Det innebär 6 dagliga tur- och returresor mellan Köpenhamn och Stockholm och 7 dagliga tur- och returresor mellan Köpenhamn och Göteborg. Det är främst det långväga resandet mellan de tre storstäderna som lockat resenärerna. Resandeökningen beror på att allt fler väljer att resa hela vägen, mellan Stockholm respektive Göteborg till och från Köpenhamn. På Södra Stambanan har resandet fördubblats mellan Stockholm och Köpenhamn och ökningen har varit nästan lika stark mellan Göteborg och Köpenhamn.

 – Vi är överraskade att vi så snabbt tagit marknadsandelar även från flyget. I framtiden vill vi satsa på ännu snabbare förbindelser mellan städerna, med färre stopp längs vägen. Vi ser också över möjligheterna att köra fler linjer i Danmark, säger Elisabeth Lindgren.

 Totalt har nära en halv miljon resenärer åkt med SJs tåg mellan Stockholm, Göteborg och Köpenhamn sedan trafikstarten. Antalet resenärer har legat långt över SJs förhoppningar. I juli nästan tredubblades antalet resande mellan Stockholm och Köpenhamn jämfört med prognosen. Totalt under 2009 har resandet mellan Stockholm och Köpenhamn ökat med 108 procent.

 – Inledningsvis var det fler resenärer från Danmark, men det har jämnats ut och nu är det lika många svenskar som åker till Köpenhamn. På Göteborgslinjen är weekendresandet stort, där resenärerna turistar i respektive stad, säger Elisabeth Lindgren.

 

 

 

För mera information, ring SJs Pressavdelning: tel 010-751 51 84

Ämnen


Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.