Följ SJ

Ekologisk tågmat nominerat till Årets briljanta idé

Pressmeddelande   •   Jan 30, 2018 15:39 CET

Fast Food Awards är branschtävlingen där kreativa och ansvarsfulla initiativ i matbranschen lyfts fram och premieras. SJ är en av tre finalister i kategorin Årets briljanta idé för samarbetet med stockholmskrögarna Kalf & Hansen. Imorgon utses vinnaren.

SJ har nominerats med följande motivering:
Under 2017 inledde SJ ett samarbete med prisbelönade Kalf & Hansen som innebär att hela Sverige nu har tillgång till 100 procent ekologisk snabbmat. Ett initiativ som visar att den ekologiska vågen går som på räls och är värd att hyllas som en briljant idé.

För SJ är samarbetet med Kalf & Hansen värdefullt eftersom båda aktörerna tillsammans vill bidra till ett ökat intresse för ekologisk och närproducerad mat som också är god och passar under tågresan.

– Det känns verkligen fantastiskt på flera sätt att SJs initiativ uppmärksammas. Det unika med samarbetet är att Kalf & Hansen är en förhållandevis liten leverantör som fått ett förhållandevis stort uppdrag. Det har ställt helt nya krav på dem, men det har även resulterat i att små producenter av ekologiska råvaror vågat satsa i större skala, vilket i sin tur gynnar miljön. Nomineringen kanske kan inspirera flera stora företag att våga tänka nytt, säger Johan Hallström, ansvarig produktutveckling för Mat och dryck på SJ.

Kalf & Hansen lagar all mat i köket i sin restaurang i södra Stockholm med ekologiska råvaror som anpassas efter säsong. Maten levereras sedan till SJs snabbtåg på linjerna från Stockholm till Göteborg, Malmö, Sundsvall, Oslo, Jönköping och Uddevalla.

Vinnarna i Fast Food Awards kommer att utses 31 januari på mässan Fastfood & Café och Restaurangexpo. 

För mer information, kontakta Johan Hallström, 010-751 51 81 eller SJ Press, 010-751 51 84.

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.