Gå direkt till innehåll
Fler upptäcker fördelarna med att resa med tåg även på semestern.
Fler upptäcker fördelarna med att resa med tåg även på semestern.

Pressmeddelande -

Det är viktigast för svensken på semestern

SJ har i samarbete med Mind Research gjort nedslag på några större orter och frågat sina resenärer vilken Sveriges bästa sommarstad är, vad man helst äter på semestern och vad man aldrig reser utan. Resultatet visar att den egna staden är Sveriges bästa, att träning och lektyr är totalt oväsentligt, att ungdomar inte förflyttar sig en meter utan hörlurar, att jordgubbarna är heliga och att kulturtanten fortfarande lever.

En stor majoritet tycker att det viktigaste på semestern är att umgås med familjen, men visste du att man i Umeå är osedvanligt familjekär, medan man i Göteborg prioriterar naturupplevelser och i Sundsvall gärna njuter av god mat och dryck i högre utsträckning än andra?

För ungdomarna kommer däremot samkväm med familjen ganska långt ner på önskelistan, här står istället äventyr, sol, bad och att slappa högt i kurs. Ett absolut måste är också att hörlurarna följer med på semestern. Tandborsten kan man däremot leva utan om man är mellan 16 och 25 år. Personer mellan 36 och 50 år tycker jämfört med ungdomar och pensionärer att de får nog av äventyr till vardags, desto viktigare är det att njuta av god mat och dryck.

Gemensamt för alla åldrar och samtliga orter är att träning och lektyr är helt oväsentligt på semestern. Blygsamma en respektive två procent tänker träna eller läsa böcker på semestern.

Samtliga är även rörande överens om att jordgubbarna är heliga. I Göteborg föredrar man chips i större utsträckning än på övriga orter medan stockholmarna tycks hysa en förkärlek till nötter. I Linköping är det istället fikabröd som gör livet glatt.

Kulturtanten är i allra högsta grad levande, var femte person som är 65 år och uppåt svarar att kultur är det viktigaste på semestern och att slappa är det minst viktiga. Här är det full fart framåt som gäller. Kulturtanten skulle inte under några omständigheter glömma att packa ner tandborsten. Vädret spelar en avgörande för hur mycket personer som är 65 år och uppåt reser, medan det för ungdomarna tycks snudd på irrelevant. Där är det istället den egna ekonomin som är den viktigaste faktorn när det gäller hur mycket man reser.

Vilken Sveriges bästa sommarstad är beror på vem du frågar. Gemensamt för storstäderna är att de utnämner sin egen stad till nummer ett. Totalt sett toppar Stockholm listan, följt av Göteborg och Visby.

– Stoltheten över hemorten är stor och inbyggt ligger förmodligen en önskan om att fler ska upptäcka den egna staden under sommaren. Storstäderna sticker ut, men Sverige har många sommarpärlor över hela landet som är värda ett besök, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Resorna inom Sverige ökar i sommar jämfört med förra året och det är framförallt personer mellan 16 och 25 år som kommer att resa mer inom Sverige i år. Utlandsresorna verkar däremot minska i popularitet. Nästan en tredjedel av de tillfrågade svarar att de kommer resa mindre utomlands i år jämfört med förra året.

– Resandet inom Sverige fortsätter att öka och i vår undersökning uppger var tredje att de kommer att resa mer i sommar, och lika många att de kommer resa mindre utomlands. Extra roligt för oss är förstås och att fler upptäcker fördelarna med att resa med tåg inom Sverige även på semestern. Sex av tio har svarat att de väljer tåget, säger Niclas Härenstam, presschef SJ.

Se bifogat material för mer detaljer.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.