Följ SJ

Barn ger förslag på hur SJs nya X 2000-tåg ska målas

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2017 08:30 CET

Hela SJs flotta av snabbtåget X 2000 byggs om och förnyas från grunden. All teknik byts ut och inredningen blir helt ny. Det som återstår är hur utsidan av tågen ska målas. Därför vill SJ nu ta hjälp av barnen, hur vill de att nya X 2000 ska se ut? Alla barn mellan sex och åtta år är välkomna att skicka in sina förslag.

- Barn älskar att åka tåg så det kändes naturligt att vända sig till dem för att få förslag. För att få in ordentligt med teckningar har vi utlyst en tävling med fina priser, berättar Anders Ekblom, som är samordningsansvarig för Nya X 2000.

Förutom att Anders Ekblom är involverad i nya X 2000 så är han också utbildad bildlärare vid Konstfack och ledare för den jury som utser de olika pristagarna. Tävlingen startar 1 november 2017 och pågår i tre månader till sista februari 2018.

Den vinnande teckningen kommer att folieras upp på ett X 2000-lok. Det kan bli Sveriges största barnteckning. Ytan på loket som kommer att täckas av en teckning är cirka 17X3 meter. Vinnaren får även en trevlig resa till Stockholm eller Göteborg för hela familjen. Tjugo andrapristagare utses också under våren

Den som vill delta i teckningstävlingen går in på SJs hemsida och kan där ladda ner en mall som man kan rita på direkt eller använda i ett ritprogram.

- Barn kan hitta på lösningar som vi vuxna inte tänker på, eller inte vågar ge oss in på. Samtidigt har barn en glädje i sina teckningar som smittar av sig. Det ska bli otroligt roligt att se de förslag vi får in, säger Anders Ekblom.

Mer information om tävlingen finns på www.sj.se/ritalok. Där kommer även inkomna bidrag att publiceras. Det vinnande bidraget kommer att belönas med en tågresa för hela familjen tur och retur till Stockholm eller Göteborg med en övernattning på hotell samt ett trevligt besök på Skansen eller Gröna Lund i Stockholm eller i Göteborg på Liseberg eller Universum.

X 2000 togs i trafik 1990 och är Sveriges mest populära tåg. X 2000 är det enda tåg som är byggt speciellt för den svenska järnvägen. Tåget har både aktiv korglutning i kurvorna och en mjuk boogie som bland annat gör X 2000 till det snabbaste tåget i Sverige.

SJ bygger nu om hela X 2000-flottan. Tågen får ny teknik och en helt ny inredning. Det första ombyggda tåget planeras att komma i trafik under 2018 och vara kvar i flottan under ytterligare 20 år. Barnen som deltar i tävlingen idag är SJs framtida resenärer och flera av dem som deltar i tävlingen nu kommer säkert att resa många mil med X 2000 när de blir äldre.

Kontakt:

Anders Ekblom, mob 070-762 24 82

SJ Press, tel 010-751 51 84

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.