Gå direkt till innehåll
Bättre tidtabell för nattågen till och från Jämtland

Pressmeddelande -

Bättre tidtabell för nattågen till och från Jämtland

I den nya tågtidtabellen, som startar 13 december, har nattågen från Jämtland fått nya, bättre ankomsttider i Stockholm och Göteborg. Ankomsttiderna gör nattågen till tidiga morgontåg där resenären kommer fram utvilad och redo för en hel dags aktivitet.

Den största förbättringen är att Göteborg nås 08.50, 1 timma och 35 minuter tidigare än SJs nuvarande trafik. På helgerna nås Göteborg ännu tidigare, 08.10, att jämföra med 09.35 idag. Stockholm nås 05.15 med möjlighet att ligga kvar i tåget. Nattågstrafiken är, trots sitt namn, mer att se som ett tidigt morgontåg där resenären kommer fram utvilad efter en god natt sömn.

Nattåget anländer som tidigare till Östersund 06.48. Efter en god natt sömn är resenären redo för en full dag i regionen. På grund av det långa enkelspåret väster om Sundsvall måste nattåget göra ett längre uppehåll i Östersund och Åre/Duved nås strax efter halv tio på förmiddagen. Har man bråttom kan man dock byta till Norrtåg i Östersund.

- Det är vår förhoppning att den nya tidtabellen ytterligare ska stimulera resandet till och från Jämtland. De nya tiderna tror vi passar såväl turister som affärsresenärer, just ankomsttiden till Göteborg har påtalats av många, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Nattågen från och till Jämtland växlas som tidigare om i Sundsvall, för att sedan gå vidare mot Stockholm och Göteborg, men från 13 december växlas de med SJs nya nattåg mellan Umeå och Stockholm/Göteborg. Det innebär att tidtabellen inte längre behöver anpassas till ett tag som har norra Norrland som start och slutmål.

Den nya nattågstrafiken blir enda möjligheten att resa utan byte mellan Umeå och Göteborg. Avgångstiden från Umeå, 19.40 skapar också helt nya resmöjligheter för orterna mellan Umeå och Sundsvall. Resande i nattågen från Göteborg och Sundsvall anländer till Umeå strax efter klockan åtta på morgonen.

- Resandet har gått ner under pandemin som alla vet, men nattågsresandet har dock minskat i mindre grad än annat tågresande under 2020. Vi är fortfarande övertygade om att tåget är framtidens sätt att resa och en viktig del i omställningen till ett mer hållbart resande. Att resa medan du sover är dessutom praktiskt, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Den nya tidtabellen innebär också att Sundsvall för första gången på många år får nattåg söderut. Tågen avgår från Sundsvall runt midnatt och blir sista ort där nya resenärer kan gå ombord för resa i ligg- och sovvagnarna.

Alla biljetter för resor till och med 10 januari är ombokningsbara.

Mer information

press@sj.se

010-751 51 84

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00