Gå direkt till innehåll
Ännu enklare att resa till Jämtland året runt med SJs utökade trafik

Pressmeddelande -

Ännu enklare att resa till Jämtland året runt med SJs utökade trafik

Den nya tågtidtabellen, som börjar gälla i december, innehåller flera förbättringar för tågresenärer till och från Jämtland. Länets utveckling med ett ökat näringsliv och en ökad året-runt-turism skapar underlag för en utökad järnvägstrafik.

SJ kommer från december att köra fler tåg till och från västra Jämtland, genom att alla intercitytåg går till Duved, året runt. Utökningen är en följd av Jämtlands starka utveckling och ytterligare satsningar inom turistsektorn för att göra länet till ett starkare besöksmål.

De nya intercitytåg som infördes till i år stannar normalt i Östersund, förutom under vintersäsongen då de går vidare till Duved. SJ har nu beslutat att alla intercitytåg kommer att gå vidare till Duved oavsett säsong eller tid på året. Alla intercitytåg får i och med det Duved som slut- och avgångsort. Till det ska läggas att nattåget till Göteborg får en bättre ankomsttid, klockan 08.15. Sedan 2020 har nattågens ankomsttid till Göteborg tidigarelagts med 2 timmar och 10 minuter.

Med start i december kommer Jämtland att året runt trafikeras av två dagliga intercitytåg Duved-Stockholm, nattåget Duved-Stockholm/Göteborg och av snabbtåget Östersund-Stockholm. Snabbtåget körs som tidigare med en tidig avgång från Östersund och en eftermiddagsavgång från Stockholm.

­- Det här är en efterlängtad satsning. Det förbättrar möjligheten att fortsatt nå vår region på ett hållbart sätt. Satsningen som SJ gör i Jämtland/Härjedalen ser vi som ett resultat av gott samarbete och det möjliggör ytterligare satsningar på att skapa starka året-runt-destinationer, säger Teres Gärdin, vd på Jämtland Härjedalen Turism.

Dagtågen till och från Jämtland har varit några av de SJ-tåg där resandet inte sjunkit lika mycket som på övriga linjer under coronapandemin. Nattågen har haft 40 procent fler resenärer hittills i år, jämfört med samma period innan pandemin. Det relativt stärkta resandet ligger också bakom att SJ nu satsar mer på Jämtland.

­- Under flera år har SJ utvecklat och ökat trafiken till och från Jämtland. Vi har också följt Jämtlands arbete med säsongsutjämning, där man verkar för en ökad spridning av resandet över året för att nyttja den kapacitet som finns inom såväl transportsystemet som på destinationer, något vi möter med att inte bara nattågen utan nu även samtliga intercitytåg går vidare till Västjämtland hela året, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Förbättringarna i tågtrafiken är ett resultat av ett flerårigt samarbete mellan politiker i Jämtland Härjedalen, destinationer och turistnäringen, Svenska Turistföreningen och SJ.

-Att SJ utökar trafiken är välkommet. Det förenklar resandet för de som bor och verkar i länet, och förbättrar våra möjligheter att satsa på vårt län och locka ännu fler att besöka oss. I vår strategi ligger att göra Jämtland till ett besöksmål året runt och då är det viktigt att det går att resa hit klimatsmart, säger Elise Ryder Wikén, regionala utvecklingsnämndens ordförande Jämtland Härjedalen.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.