Följ SJ

65 procent fler resenärer: nattåget blir kvar 2016

Pressmeddelande   •   Jun 09, 2015 06:05 CEST

SJs satsning på nattåg mellan Malmö–Stockholm har gett effekt. En resandeökning med 65 procent hittills under 2015, jämfört med föregående år, innebär att trafiken förlängs till och med december 2016.

– Att resandet ökat med 65 procent jämfört med föregående år är en fantastisk utveckling, säger Björn Nilsson, vd SJ Norrlandståg med ansvar för SJs nattågstrafik.

Under maj vände ekonomin för nattåget mellan Malmö–Stockholm från minus till plus. Det är första gången efter flera år av förlust.

Sedan början av året har antalet resande ökat kraftigt. Framför allt ökar resandet söderut. Den senarelagda avresan från 21.30 till 23.14 ses som en av anledningarna, fler affärsresenärer och sänkta priser är ytterligare orsaker.

– Fler och fler upptäcker det smidiga med att sova på tåget och i lugn och ro vakna i tid till första morgonmötet. Eller helt enkelt att spara in en hotellnatt genom att ta nattåget istället, säger Björn Nilsson.

Resenärer i SJs 1 klasskupé får egen kupé med toalett och dusch. Dessutom kan resenärerna stanna kvar ombord till klockan 07.00 för att sedan äta hotellfrukost vid ankomst i Stockholm eller Malmö. I Stockholm har resenärerna dessutom tillgång till SJs lounge.

– Vår gemensamma kraftsamling tillsammans med Skånes politiker och näringsliv har gett resultat. Det gör att vi nu är beredda att satsa vidare och med tillförsikt ser på nattågets framtid, säger Björn Nilsson.

SJs beslut innebär att nattågstrafiken mellan Malmö och Stockholm förlängs fram till december 2016.


För ytterligare information, kontakta:
SJs Presstjänst: 010-751 51 84 och press@sj.se 

Varje dag reser 85 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 1 450 avgångar, varav cirka 440 i egen regi och ytterligare cirka 1 030 avgångar i upphandlad trafik. SJ trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2013 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.