Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Trafikstarten på Ådalsbanan uppskjuten

SJs nattåg 91 och 92 (på sträckorna Luleå – Göteborg respektive Göteborg – Luleå) skulle ha kört via den nybyggda Ådalsbanan från den 1 april med en förändrad resrutt och kortare restid. Dessvärre har Trafikverket meddelat att banan inte blir klar till dess. SJ har därför tillfälligt spärrat bokningen för nattågen via Ådalsbanan och inbokade resenärer meddelas.

SJ arbetar nu för att  föra över tåg 91 och 92 i dagens tidtabell. Tågens sammansättning och gångdagar är detsamma som tidigare, dock ändras sträckor och tider till ursprunglig tidtabell.

Förändringen innebär att avgångstiden för resan blir upp till 1,5 timme tidigare än vad som angavs för de resenärer som hunnit köpa resan via nya Ådalsbanan.

Just nu har Trafikverket inget nytt startdatum för Ådalsbanan. De resenärer  som hunnit boka via den nya sträckningen kommer att meddelas om ny avgångstid och sträcka.

- Det här är givetvis tråkigt för de resenärer som berörs, säger Björn Nilsson, VD för Norrlandståg. Nu gör vi allt för att nå dem med informationen om förändringarna. Både vi på Norrlandståg och Trafikverket strävar efter att trafiken på den här delen av Botniabanan ska komma igång så fort som möjligt. Den kommer bli en stor förbättring för resenärerna med ett par timmars kortare restid mellan Göteborg och Umeå.

Ådalsbanan sträcker sig mellan Sundsvall och Långsele. Sträckan Sundsvall – Kramfors kommer få persontrafik när upprustningen av banan är färdig. Upprustningen av sträckan sker för att klara ökad trafik till Botniabanan (som sträcker sig mellan Örnsköldsvik och Kramfors). Ådalsbanan är också ett av pilotprojekten för det nya trafikstyrningssystemet ERTMS i Europa.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör
Simon Hermansson

Simon Hermansson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Karin Starkman Ahlstedt

Karin Starkman Ahlstedt

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00