Gå direkt till innehåll
Premiär för SJs nattåg på Ådalsbanan

Nyhet -

Premiär för SJs nattåg på Ådalsbanan

En och en halv timme kortare restid och bekvämare resa. Det blir resultatet när SJ kör premiärturerna för nattågen via Ådalsbanan den 4 juli.

– Det här är efterlängtat. Ådalsbanan gör resan 20 mil kortare och restiden blir betydligt kortare. Den nya järnvägssträckan innebär även en skönare resa på nya spår, säger Björn Nilsson, vd för SJ Norrlandståg.

Öppningen av Ådalsbanan innebär att persontågstrafiken nu kan gå längs Norrlandskusten hela vägen upp till Umeå från Stockholm och Göteborg.  Det blir ett nattåg per dygn i vardera riktningen som överförs från stambanan till Ådalsbanan och Botniabanan.

– Det blir kortare och bekvämare restider på bättre järnväg. Dessutom ger det resenärerna möjligheter att ta tåget till och från Sundsvall och Härnösand där nattåget tidigare inte har gått, säger SJ Norrlandstågs chef Björn Nilsson.

Botniabanans norra halva mellan Umeå och Örnsköldsvik trafikeras sedan september 2010 av SJs delåägda dotterbolag Botniatåg. När nattågstrafiken nu inleds på Ådalsbanan betyder det att tåg kommer att köras även på Botniabanans södra del, vilket innebär persontågstrafik längs hela Norrlandskusten till och från Umeå.

För resenärernas del innebär den nya tidtabellen att avgångstiden från Göteborg läggs en timme senare (18.30) och avgångstiden från Luleå senareläggs till 18.20.

Ådalsbanan bildar tillsammans med Botniabanan ett 32 mil långt stråk som ska göra det möjligt att köra snabba persontåg och tunga godståg efter Norrlandskusten. Banan ansluter i söder till Ostkustbanan i Sundsvall och sträcker sig till Kramfors/Sollefteå flygplats i norr där den ansluter till Botniabanan.

 För mera information, kontakta SJ Pressavdelning 010-751 51 84

Ämnen

Taggar

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Mikael Grinbaum

Mikael Grinbaum

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.