Gå direkt till innehåll
Ny reserapport från SJ: Mer än varannan resenär väljer tåget i jul

Nyhet -

Ny reserapport från SJ: Mer än varannan resenär väljer tåget i jul

Åka skidor, hälsa på släkten eller åka till en storstad för att fly undan julstöket. De senaste årens trend, att allt fler väljer att ta tåget när de ska resa, är mycket tydlig. Hälften av alla som reser under jul och nyår väljer tåget, visar en reserapport från SJ.

Reserapporten visar hur tågresandet ser ut i Sverige för resenärer som åker med SJ. Den ger också en framåtblick med en undersökning om vilka resplaner som finns under jul och nyår. Dessutom presenteras en övergripande bild av utvecklingen på SJs större linjer samt en analys av hur resandet ser ut till och från Malmö, Göteborg, Karlstad, Linköping, Stockholm, Sundsvall och Luleå.

Jul- och nyårsplaner

Under perioden 5 oktober–13 oktober genomförde undersökningsbolaget Mind Research en webbenkät riktad till medlemmar i SJ Prio. De drygt 1000 personer som svarade var resenärer från Malmö, Göteborg, Karlstad, Linköping Stockholm. Sundsvall och Luleå.

När det gäller jul-och nyårsresor planerar 7 av 10 att göra en resa i Sverige. Mer än hälften av de som planerar en resa i jul kommer att resa med tåg.Ungdomar, 16–25 år, planerar att resa i större utsträckning än övriga åldersgrupper och i hög utsträckning med tåg. Att tåget är bekvämt, enkelt eller miljövänligt är de vikti­gaste anledningarna till att resenärerna väljer tåget enligt undersökningen.

Allt fler reser med tåg

De senaste årens trend att allt fler väljer att ta tåget när de ska resa är mycket tydlig. Sedan 2013 har SJ haft en stabil ökning i antalet resor, både på helåret och under tredje kvartalet. SJ har cirka 25 miljoner resor per år och under det senaste kvartalet 2016 såldes drygt sex miljoner tågresor.

Populäraste orterna

Linköpingsresenärerna gör i snitt 16 resor per år, vilket ligger högst när det gäller de sju orter som har jämförts under tredje kvartalet. Vidare har Sundsvall den högsta andelen seniorer, + 65 år, som åker tåg. Det vanligaste resmålet är Stockholm.

Läs hela Reserapporten (pdf)

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör
Simon Hermansson

Simon Hermansson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Karin Starkman Ahlstedt

Karin Starkman Ahlstedt

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00