Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Veolia tar över nattåget Malmö-Berlin

Det blir Veolia som tar över nattågstrafiken mellan Malmö och Berlin efter den 5 november, när årets trafiksäsong upphör. 

En av orsakerna till att SJ slutar att köra nattåget Malmö-Berlin är att avgifterna för infrastruktur och el är mycket högre i Tyskland än i Sverige och ger extra stora kostnader för den här linjen. Dessutom har efterfrågan på tågcharter och intresset för att åka med nattåget minskat.

SJ kommer att fortsätta sälja tågbiljetter för resor till bland annat Berlin. Från den 11 december kommer en ny nattågsförbindelse mellan Köpenhamn och Prag att ge kunderna en möjlighet att resa med nattåg på sträckan Köpenhamn-Berlin. På den här sträckan finns också flera förbindelser under dagtid, bland annat ett direkttåg med snabbtåget ICE.

SJ vill passa på att tacka alla de resenärer som rest med Berlin Night Express genom åren för visat förtroende och hänvisar nu till Veolias kommande trafik på linjen.

Bakgrundsfakta om tåglinjen Malmö-Berlin:

Redan 1909 öppnades tåglinjen mellan Malmö och Berlin via Kungsleden Trelleborg-Sassnitz. Före andra världskriget var detta huvudlinjen för tågresor ned till kontinenten med direktvagnar till bland annat Paris, Rom, Budapest och Moskva. Tågfärjeleden fick sitt namn Kungsleden i samband med att den invigdes av den svenske kungen Gustav V och den tyske kejsaren Wilhelm II, den 6 juli 1909.

Efter andra världskriget blev detta en viktig tåglinje mellan Skandinavien och Central-Östeuropa, då i samarbete mellan DR och SJ. Efter DDRs fall tog DB över linjen, men redan 1998 ville DB lägga ner linjen (det ”räckte med en förbindelse till Skandinavien”, via Danmark). Men genom politiska påtryckningar trafikerade DB linjen vidare fram till 24 september år 2000 till dess Öresundsbron öppnat. Dagen därpå, den 25 september, tog SJ över linjen i samarbete med den tyska privata operatören GVG. En välbesökt presskonferens hölls på svenska ambassaden i Berlin med ambassadören Mats Hellström, som engagerat sig mycket i att linjen skulle leva vidare, som invigningstalare. SJ hyrde i början in tjeckiska och slovakiska sov- och liggvagnar då de svenska vagnarna med sin bredare profil (ca 20 cm) inte blev godkända av DB Netz (den tyska infrastrukturförvaltaren ingår i DB koncernen) förrän drygt ett år senare. Trafiken utvecklades till att bli säsongsbetonad med daglig trafik under sommaren och trafiksäsongen inleddes före påskhelgen och avslutades vid höstlovet.

 

 

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Johannes Cleris

Johannes Cleris

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.