Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Id-kontrollerna från Danmark slopas

Natten till torsdagen den 4 maj slopar regeringen kravet på trafikbolagen att kontrollera resenärernas id-handlingar vid resa från Danmark till Sverige. Det innebär att SJ upphör med de id-kontroller som genomförs på plattform 26 i Köpenhamn. I samband med förändringen kommer polisens gränskontroller att förstärkas. Giltig id-handling krävs också fortsatt för inresa i Sverige.

Id-kontrollerna har pågått sedan januari 2016 och infördes efter att antalet asylsökande kraftigt ökat under hösten 2015. Nu har regeringen beslutat att id-kontrollerna ska slopas. Istället skärps de gränskontroller som polisen genomför i bland annat Hyllie.

SJ kommer att upphöra med ID-kontroller i Köpenhamn från midnatt i dag, natten mellan 3 och 4 maj. Väktare från Securitas kommer under en övergångsperiod att finnas på plats för att hjälpa till med ordning och information.

De id-kontroller som görs på Kastrup genomför SJ i samarbete med DSB, som är beställare av kontrollerna. SJ kommer att ha en dialog med DSB för att komma fram till när id-kontrollerna på Kastrup kan upphöra.

På lite sikt öppnar regeringens beslut upp också för andra förändringar. Sedan id-kontrollerna infördes har SJs tåg avgått från plattform 26 i Köpenhamn. När id-kontrollernas slopas finns möjligheten att på nytt börja köra från ett mer centralt spår, vilket blir en förenkling och förbättring för SJs resenärer. SJ kommer också att vilja ta upp trafiken till och från Österport, som legat nere sedan id-kontrollerna infördes.

- Beslutet att slopa id-kontrollerna är mycket välkommet, eftersom det underlättar både för oss och för våra resenärer. I dialog med Banedanmark och de andra operatörerna kommer vi nu att titta på när vi kan återgå till de förutsättningar som gällde innan kontrollerna infördes, säger Petter Essén, SJs affärschef för sträckan.

Om de skärpta gränskontrollerna kommer att påverka SJs tåg är för tidigt att säga. Gränspolisen i Skåne tittar för närvarande på hur de ska förhålla sig till regeringens besked och nya krav.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör
Simon Hermansson

Simon Hermansson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Karin Starkman Ahlstedt

Karin Starkman Ahlstedt

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00