Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Fler tågnätter och utökade resurser för renovering av nattågen till Jämtland

Pressmeddelande från Region Jämtland Härjedalen

I förra veckan blev det klart att det återigen blir helårstrafik med nattåg till och från Jämtland. Under gårdagens styrgruppsmöte i Stockholm framkom även att SJ redan nu planerar att utöka antalet tågnätter till kommande vintersports- och sommarsäsong. Ambitionsnivån har även höjts då det gäller en planerad renovering av de nattvagnar som kommer användas för nattågstrafiken. 

Enligt ett regeringsbeslut ska helårstrafik med nattåg återinföras till Jämtland, förhoppningsvis med start i juni 2018. Redan inför vintern och sommaren 2018 kommer antalet tågnätter att utökas, från tidigare 110 till 132 avgångar. Planen är att nattågen därefter ska gå varje natt.

Sedan tidigare har en planerad renovering av nattvagnarna funnits med som en viktig del i att få fler att välja nattåget till och från Jämtland. Nytt är att den tidigare renoveringsbudgeten nu tredubblats med ambitionen att genomföra en större och mer långsiktig satsning på nattågen. De första nyrenoverade nattvagnarna hoppas SJ ska vara på plats någon gång under 2018.

- I ett avlångt land som Sverige har nattåg sin naturliga plats. Vi på SJ upplever en stor uppslutning för tågtrafiken från hela Jämtland, både från politiken och näringslivet. Med de satsningar vi nu gemensamt gör hoppas vi att ännu fler väljer det hållbara sättet att resa, säger Jan Kyrk, affärschef Jämtland SJ.

Det var 2015 som SJ beslutade att dra in nattågstrafiken till länet under de delar av året då efterfrågan ansågs vara för låg. Sedan beslutet togs har Region Jämtland Härjedalen tillsammans med länets näringsliv och besöksnäring haft en konstruktiv och löpande dialog med rikspolitiken, SJ och Trafikverket.

- Det är förstås mycket glädjande att vårt gemensamma arbete har resulterat i att vi nu återfår nattågstrafiken till länet. Att alla förbindelser fungerar är viktigt för regionens utveckling, avslutar Robert Uitto, regionråd.

För mer information:

Robert Uitto, regionråd (s), regionråd Tfn 070-962 73 64

Elise Ryder Wikén, (m), ordförande i utskottet för infrastruktur

och kommunikationer Tfn 070-649 64 04

Eva Hellstrand (c), oppositionsråd Tfn 070-601 28 95

Jan Kyrk, affärschef Jämtland SJ, Tfn 073-032 22 80

Kategorier

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.