Följ SJ

Vilka är Sveriges bästa gröna resmål?

Pressmeddelande   •   Jun 06, 2013 09:30 CEST

Vilka är de bästa gröna besökspärlorna i Sverige? Det vill SJ ta reda på i en riksomfattande tävling där resenärer och andra tipsar om de bästa resmålen med miljöprofil.

Vi vill att fler ska upptäcka det fantastiska semesterland som Sverige är. Vi vill särskilt ta fram de hållbara, gröna resmål som finns – både kända och okända. Vi kommer att samla alla i en grön guidebok, men vi behöver våra resenärers hjälp med tips om de lokala pärlorna, säger Erica Kronhöffer, ny hållbarhetschef på SJ.

Målet är att få fler att upptäcka vilka fantastiska platser, restauranger, serveringar, hotell, vandrarhem, konferensanläggningar, upplevelsearrangemang och andra attraktioner med miljöprofil som finns i Sverige.

Och vem är bäst på att svara på den frågan om inte SJs hundratusentals resenärer? Tillsammans med dessa vill SJ skapa ”Resenärens Lilla Gröna”. En guidebok som visar vägen till kända och okända smultronställen i hela Sverige.

-  SJ och tåg står för hållbart resande. Kan vi inspirera semestersugna svenskar attvälja tåget och lägga några dagar på resmål eller upplevelser med en grön profil i Sverige så bidrar vi tillsammans till ett mer hållbart samhälle, samtidigt som fler får upp ögonen för vilka fantastiska upplevelser vi har i Sverige, säger Erica Kronhöffer.

Nu vill SJ att alla jämtar ska tipsa om trevliga resmål med miljöprofil i det egna länet. Tipsen har chans att vinna tågbiljetter eller biljetter till ABBA-muséet i Stockholm och de bästa tipsen kommer att samlas i resguiden ”Resenärens Lilla Gröna”.

Det ställe som du tipsar om får gärna ha:

·  ekologisk inriktning och fokus på ekologisk mat, produkter eller upplevelser

·  servering eller försäljning av småskaligt mathantverk, gärna närproducerat

·  miljömärkning med KRAV eller Svanen

-  Stället behöver inte ha miljömärkning, det avgörande är om verksamheten har en grön profil. SJs mål är att uppmuntra alla som driver en verksamhet med miljöinriktning, säger Erica Kronhöffer.

Den 15 augusti är slutdatum för insamlingen av tips. Senare i höst koras de tio bästa gröna tipsen i landet och därefter samlas alla de bästa tipsen länsvis i ”Resenärens Lilla Gröna” som kommer att finnas både som nedladdningsbar pdf och som tryckt resguide.

Tävlingsfakta/Så här gör du:

Välj ditt favoritställe, skriv en motivering (max 200 tecken) på SJs kampansajt:  kampanj.sj.se/lillagrona/  eller mejlas in till lillagrona@sj.se  Sista dag är 15 augusti. Bland de inskickade förslagen drar SJ flera vinnare som får resecheckar med SJ-tåg, biljetter till det nya ABBA-muséet i Stockholm eller inträdesbiljetter till musikfestivalen Way Out West i Göteborg.

För mera information, kontakta SJ Pressavdelning, 010-751 51 84

Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.