Följ SJ

Tre företag minskar utsläpp från tjänsteresor – får hållbarhetspris av SJ

Pressmeddelande   •   Apr 21, 2016 14:53 CEST

På SJs bolagsstämma, som äger rum i Stockholm idag, delades diplom för miljösmart resande ut till tre företagskunder: White Arkitekter, ÅF och Landstinget Västernorrland. 

Pristagarna har tillsammans under sina affärsresor med SJ 2015 genererat utsläpp motsvarande endast 18 kilo koldioxid. Om de i stället hade valt att resa med en modern, bränslesnål bil hade samma resor gett 423 000 kilo koldioxid.

Motiveringarna för de tre pristagarna lyder:

  • White och ÅF: ”För att de målmedvetet och långsiktigt drivit ett konsekvent miljöarbete och skapat ett hållbart resande inom företaget”
  • Landstinget Västernorrland: ”För att de snabbt och handlingskraftigt genomfört klimatsmarta åtgärder inom företagets resande”

Prisutdelningen skedde idag vid SJs bolagsstämma. Deltagarna fick bland annat höra om att antal tågresor under SJs egna varumärke ökade med tre procent under 2015.

– SJ ska erbjuda marknadens mest kundnära och hållbara resande i egen regi i samarbete med andra. Allt fler väljer att resa med tåget och det är inte minst av miljöskäl ett smart beslut. En enda flygresa mellan Stockholm och Göteborg släpper ut lika mycket koldioxid som 74 000 tågresor samma sträcka, säger Erica Kronhöffer, hållbarhetschef på SJ.

– White Arkitekter, ÅF och Landstinget Västernorrland har på ett fantastiskt sätt visat hur mycket det går att göra för att minska miljöbelastningen från tjänsteresor med ett målmedvetet och samordnat miljöarbete. Vi delar ut miljöpriset för att peppa de bästa och sporra fler att göra skillnad, säger Erica Kronhöffer.

För mer information om priset och SJs hållbarhetsarbete: SJs presstjänst på 010-751 5184

För mer information om Whites hållbarhetsarbete: Anna Graaf, hållbarhetschef 031-60 86 28

För mer information om ÅFs hållbarhetsarbete: Marta Tiberg, kommunikationschef, 010-505 3575

För mer information om Landstinget Västernorrlands hållbarhetsarbete: Olle Bertilsson, miljöchef 070-366 52 88

Varje dag reser 85 000 kunder med SJ AB och 4 200 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ AB kör dagligen 440 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2015 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.