Följ SJ

Tre fick diplom för miljösmarta tjänsteresor

Pressmeddelande   •   Apr 26, 2017 09:10 CEST

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg delade ut SJs miljödiplom

SJ delar i år ut sitt diplom för miljösmart resande till Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, Göteborgs Universitet och konsultbolaget COWI. De tre organisationerna har valt att styra om en stor del av tjänsteresorna till tåget som en del av sitt miljöarbete.

Diplomen delades ut av näringsminister Mikael Damberg vid SJs bolagsstämma som hölls på tisdagen 25 april.

– Våra tre vinnare är verkligen goda förebilder på miljöområdet. Att välja tåget är ett av de enklaste sätten att minska belastningen från tjänsteresor. Samtidigt sparar företagen både tid och pengar, säger SJs hållbarhetsdirektör Erica Kronhöffer.

Affärsresorna med SJs tåg som de tre organisationerna gjort har genererat 14 kg koldioxid i utsläpp under 2016. Om de i stället hade valt att resa med en modern bränslesnål bil hade samma tjänsteresor gett koldioxidutsläpp på 300 ton.

– Det känns fantastiskt roligt med priset, ett intyg på att vi gör något bra. Vi jobbar hårt för att våra medarbetare ska resa klimatsmart. Exempelvis sker 88 procent av våra resor mellan Göteborg och Stockholm med tåg. Sedan 2008 har vi minskat våra koldioxidutsläpp med 30 procent, säger Zandra Jönsson, hållbarhetschef på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän och Göteborgs Universitet får utmärkelsen för ”målmedvetet och långsiktigt drivit ett konsekvent miljöarbete och skapat ett hållbart resande inom företaget. COWI, ett teknikkonsultbolag inom hållbart samhällsbyggande med huvudkontor i Göteborg, får miljödiplomet ” för att snabbt och handlingskraftigt genomfört klimatsmarta åtgärder inom företagets resande.” COWI har fokuserat på hållbart resande genom att kraftigt öka andelen tågresor till Stockholm och till Malmö.

– Att resa med tåg är hållbart ur många aspekter. Ombord på tågen kan våra medarbetare både förbereda affärsmöten i lugn och ro och göra avslutningsarbeten efteråt, säger Irene Bengtsson, travel manager på COWI.

  • För mer information om priset och SJs hållbarhetsarbete: SJ presstjänst på 010-751 51 84
  • För mer information om Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns hållbarhetsarbete: Zandra Jönsson, hållbarhetschef zandra.jonsson@lansforsakringar.se
  • För mer information om Göteborgs Universitets hållbarhetsarbete: Eddi Omrcen, eddi.omrcen@gu.se
  • För mer information om COWI AB:s hållbarhetsarbete: Peter Stigson, hållbarhetskoordinator pesg@cowi

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.