Följ SJ

Tåget bäst på att möta stark trafikuppgång

Pressmeddelande   •   Jun 16, 2017 09:01 CEST

Under 2017 kan en miljon fler resor än tidigare göras med SJ, om den starka resandeökningen fortsätter. Mälardalen har den starkaste resandeökningen och det är främst arbetspendling som ökar. En ny analys, som presenteras idag, visar tågets unika förmåga att hantera ett kraftigt ökat resande och varför det regionala resandet ökar allra mest.

Mälardalen är den region där det sker flest resor med SJ och som även har den starkaste resandeökningen. Under de första tre månaderna gjordes mer än 200 000 helt nya resor i Mälardalen med SJ. En ökad arbetspendling är den främsta orsaken till ökningen. Att restiden kan användas till arbete och att tåget är det snabbaste sättet att ta sig fram lockar nya resenärer till tåget.

En dubbelspårig järnväg har samma kapacitet som en 15-filig bilväg. Tåget har därför en unik förmåga att hantera ett kraftigt ökat resande in mot våra städer. Ett tåg kan leverera 1 000 personer till en perrong var tredje minut. Samma resandeökning med bil eller buss skulle snabbt korka igen vägarna.

Samtliga SJs längre linjer ökar, men i olika omfattning. På sträckan Karlstad - Stockholm genomfördes 9 000 helt nya resor under våren. Även linjerna till och från Köpenhamn ökade starkt efter att gränskontrollerna över Öresundsbron tagits bort och att tågen åter stannar vid Kastrup.

SJs trafik på Göteborg, Östergötland, Dalarna och Norrland ökar också. Fortsätter den totala ökningen i samma omfattning som under våren kan det göras hela 26 miljoner unika resor med SJs tåg under 2017. I fjol, 2016, gjordes 25 miljoner resor med SJ.

Hela reserapporten finns att ladda ner på vårt nyhetsrum.

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.

Bifogade filer

PDF-dokument