Följ SJ

SJs Resebarometer: Stockholm hetast för dalmasarna i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det Stockholm och Ishotellet i Jukkasjärvi som gäller för dalmasarna. Det visar SJs nya resebarometer. Men samtidigt lockar även hemmaplan då Sälen och Dalarna är de populäraste resmålen.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

– Men det är heller inte förvånande att många dalmasar stannar på hemmaplan med resmål som Sälen och attraktioner som Vasaloppet, säger Elisabeth Lindgren.

Var tredje dalmas i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm när man får välja fritt bland svenska städer. På en andraplats kommer Göteborg följt av Östersund som får vardera 9 respektive 7 procent av rösterna. På frågan om vilket resmål eller plats i Sverige man helst vill resa till i vinter svarar 19 procent Sälen och 15 procent Dalarna.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar 23 procent Ishotellet i Jukkasjärvi, följt närmast av Jokkmokks vintermarknad och Vasaloppet med vardera 12 procent av rösterna.

Dalarnas läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Stockholm                         1. Sälen                                1. Ishotellet i Jukkasjärvi

2. Göteborg                           2. Dalarna                            2. Jokkmokk vintermarknad

3. Östersund                         3. Orsa Grönklitt                   3. Vasaloppet

4. Falun                                4. Åre                                  4. Skansens julmarknad

5. Mora                                5. Sarek Nationalpark            5. Selma Lagerlöf Spa

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument