Följ SJ

SJs Resebarometer: Göteborg och fjällen hetast för blekingeborna i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det västkusten eller fjällen som gäller för blekingeborna. Det visar SJs nya resebarometer. Jul på Liseberg är den attraktion som flest vill besöka och Göteborg är den hetaste staden medan Sälen är det populäraste resmålet.

– Julmarknaden på Liseberg är omtyckt och Göteborg är en stad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern med kulturupplevelser som museer, teatrar och konserter men även shopping och friluftsaktiviteter, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Av de tillfrågade från Blekinge län i SJs undersökning svarar 26 procent att man helst reser till Göteborg när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Stockholm följt av Malmö som får vardera 24 respektive 10 procent av rösterna. På frågan om vilket resmål eller plats i Sverige man helst vill resa till i vinter svarar 17 procent Sälen och 13 procent Åre. Däremellan hamnar dock Skåne med 16 procent.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter vinner Liseberg med sitt julfirande med 32 procent av rösterna följt närmast av Ishotellet i Jukkasjärvi med 20 procent av rösterna.

 

Blekinge läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Göteborg                          1. Sälen                                1. Jul på Liseberg

2. Stockholm                         2. Skåne                               2. Ishotellet i Jukkasjärvi

3. Malmö                              3. Åre                                  3. Skansens julmarknad

4. Kristianstad 4. Sarek Nationalpark            4. Jokkmokks vintermarknad

5. Östersund                         5. Österlen                           5. Hundspann i Jukkasjärvi

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument