Följ SJ

SJs nya tågvärdar utses genom ”Idol-uttagning”

Pressmeddelande   •   Okt 23, 2009 09:00 CEST

När SJ ska anställa ett tjugotal nya tågvärdar i Stockholm testas ett helt nytt grepp. Intresserade får genomföra en audition på Wallmans Salongers scen enligt Idol-koncept.

- SJ ska bli bäst på ombordservice till våra resenärer och det här är ett spännande nytt grepp. Vi tror att vi kan ett hitta en målgrupp som normalt inte söker arbete hos oss, säger Håkan Ahl, direktör på SJs servicedivision. Uttagningen av nya tågvärdar görs tillsammans med SJs egen utbildningsskola SJ Service Academy och Wallmans Salonger i Stockholm. Alla som är intresserade av att jobba som tågvärdar ombord på SJs X2000-tåg, främst i bistron, kommer att kallas till en provaudition på Wallmans den 2-3 november.

- Under tre minuter får varje sökande berätta om sig själv uppe på scenen. En jury plockar sedan ut de 200 mest intressanta och därefter genomför vi mer traditionella intervjuer, säger Håkan Ahl.

Nästa år avregleras den svenska järnvägen helt och ett av SJs viktigaste konkurrensvapen är moderna tåg och god service. SJ investerar bland annat 2 miljarder in nya snabbtåg och rustar just nu upp Intercitytågen för 350 miljoner kronor.

Nu genomförs även en anställningsvåg av tågvärdar. I Östersund, Sundsvall och Malmö genomförs anställningsförfarandet enligt mer traditionella urvalsmetoder, men i Stockholm vill SJ testa en ny möjlighet. Det blir lite av "Idol-konceptet" där en jury snabbgranskar deltagarnas talang och möjligheter.

- Vi får se vad det här leder till. Det kanske är framtidens melodi. Vi vill ha ombordpersonal som ger allt för att våra resenärer ska trivas så bra som möjligt under resan, säger Håkan Ahl.

De som är intresserade av att komma till SJs provaudition måste först anmäla sig via sj.se/jobb för att sedan få en personlig inbjudan till audition på Wallmans.

De personer som anställs av SJ får sedan genomgå en serviceutbildning på SJ Service Academy.

För mera information, ring Håkan Ahl, direktör SJ division Service SJs Pressavdelning: tel 010-751 51 84 Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval - världens tuffaste miljömärkning. Under 2009 har tågresandet ökat, för femte året i rad. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.