Följ SJ

SJ varslar om stängning av Contact Center i Tranås

Pressmeddelande   •   Jan 21, 2014 10:40 CET

SJ har idag lagt ett varsel till Arbetsförmedlingen som berör totalt 400 anställda. Inom administrationen varslas 237 tillsvidareanställda, i huvudsak på huvudkontoret i Stockholm samt i Göteborg, Malmö och Krylbo. I Tranås varslas 95 fast anställda.

Målet med organisationsförändringen är att rusta SJ för den nya konkurrenssituationen och anpassa organisationen till kundernas förändrade köpbeteende. SJs Contact Center i Tranås varslas om nedläggning när kundservicen koncentreras till Ånge. Totalt berör varslet i Tranås 95 fast anställda. Dessutom arbetar 17 personer i Tranås, med tidsbegränsad anställning.

Med ökande konkurrens på den avreglerade järnvägen måste SJ sänka sina kostnader med en miljard de kommande tre åren och öka den framtida konkurrenskraften. Förändrade köpbeteenden, där allt fler handlar sina biljetter i självbetjäningskanaler, minskar behovet av telefonservice via Contact Center. På fyra år har antalet inkommande samtal minskat med 44 procent, från 3,2 miljoner till 1,8 miljoner samtal.

SJ varslar samtidigt om stängning av 18 resebutiker runt om i landet med sammanlagt 106 anställda på olika orter och 237 tillsvidareanställda, i huvudsak på huvudkontoret i Stockholm samt i Göteborg, Malmö och Krylbo.Varslet påverkar inte planerad tågtrafik.

– Jag har idag informerat våra medarbetare i Tranås om varslet. Det är ett smärtsamt och mycket tråkigt besked att ge både till vår personal och till Tranås som ort, men nödvändigt för att säkra SJs framtid, säger SJs marknads- och försäljningsdirektör Thomas Silbersky.

I samarbete med fackliga organisationer, Tranås kommun och Trygghetsrådet kommer SJ göra allt för att stödja personalen. Nu vidtar individuella samtal och MBL-förhandlingar.

– Jag kan garantera att vi kommer att göra allt för att hjälpa vår personal. Vårt mål är att alla varslade ska komma så bra som möjligt ut ur den här situationen, säger Thomas Silbersky.

Presskonferens: SJ bjuder in lokalmedia i Tranås till pressinformation klockan 12.30 på Hotel Tranås Statt, tisdag 21 januari.

För mera information, kontakta Ulf Wallin, SJ Pressavdelning, 010-75 56 54 eller SJ Pressavdelning , 010-751 51 84

Lista på de 18 Resebutiker som stänger den 31 mars 2014: Alvesta, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gävle, Hallsberg, Karlstad, Katrineholm, Köpenhamn, Linköping, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Skövde, Uppsala, Västerås, Örebro och Östersund. Verksamheterna i resebutikerna vid Arlanda, Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö berörs inte av varslet.

Varje dag reser 100 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 1 430 avgångar, varav cirka 400 i egen regi och ytterligare cirka 1 030  avgångar i upphandlad trafik. SJ trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter, besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.