Följ SJ

SJ vann upphandlingen om Västtågen

Pressmeddelande   •   Okt 14, 2014 14:24 CEST

SJ vann upphandlingen om att få köra pendeltågen i Göteborgsområdet och regionaltågen i västra Sverige. Det meddelade Västtrafik, Hallandstrafiken och Länstrafiken i Jönköpings län i dag. 

Upphandlingen som SJ har vunnit innebär att köra Västtrafiks tåg, ansvara för fordonsunderhåll samt att öka antalet resenärer på alla sträckor.

– Vi är både glada och stolta över beskedet. Upphandlad trafik blir allt viktigare för SJ och en del av vår långsiktiga strategi. Västtågen är årets största upphandling bland tågoperatörer. Trafiken är strategiskt mycket viktig för västra Sveriges invånare, angränsande regioner och för SJ, säger Caroline Åstrand, direktör Produkt SJ AB.

SJ har haft uppdraget från Västtrafik sedan 2012 och nu får bolaget nytt förtroende.

– Det är naturligtvis en fördel av vi redan har uppdraget i dag. Men vi ser det som ett nytt uppdrag och kommer satsa stort för att öka antalet resenärer och förbättra våra kunders upplevelser av att resa med SJ Götalandståg, säger Lena Källström, vd SJ Götalandståg.

Uppdraget sträcker sig från december 2015 till december 2024.

Merparten av regionaltågen kör i Västra Götaland med förbindelser till bland annat Strömstad, Åmål, Nässjö, Skövde, Borås och Varberg. Pendeltågstrafiken bedrivs mellan Göteborg - Alingsås, Göteborg - Kungsbacka och Göteborg - Älvängen.

På sträckorna görs drygt 15 miljoner resor per år, varav knappt 9 miljoner utgörs av pendeltågsresor och drygt 6 miljoner av regiontågsresor. En vanlig vardag görs cirka 60 000 resor, drygt 35 000 med pendeltåg och cirka 25 000 med regiontåg.


För mer information, vänligen kontakta pressavdelningen på 010-751 51 84.


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 1 400 avgångar, varav 450 i egen regi och ytterligare 950 avgångar i upphandlad trafik. SJ trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2013 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter, besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.