Följ SJ

SJ kör fler direkttåg till Kastrup och Köpenhamn

Pressmeddelande   •   Dec 11, 2008 10:19 CET

SJ gör en kraftig satsning på tågförbindelserna till Köpenhamn, från dagens 2 till 14 med start den 11 januari 2009.

- Genom att öka antalet direkta tåg till 14 vill SJ knyta Sverige och Danmark närmare varandra och tydligt markera vår närvaro i Köpenhamn, säger SJs VD Jan Forsberg.

Till Köpenhamn från Stockholm
För den som reser till exempel mellan Linköping och Kastrup flygplats blir det nu sex direkta förbindelser per riktning med en restid på 3,5 timmar. Från Nässjö tar motsvarande resa 2,5 timmar och från Stockholm fem timmar. För de övriga sju förbindelserna med X 2000 på linjen Stockholm - Malmö finns det anslutningar till/från Köpenhamn med Öresundstågen. Från Växjö och Alvesta blir det en tidig morgonförbindelse direkt till Kastrup och Köpenhamn och en motsvarande förbindelse på kvällen från Köpenhamn/Kastrup med X 2000.

- Vi vet att många kunder idag efterfrågar snabba och bekväma resor till/från Kastrup flygplats och Köpenhamn. Detta är en strategiskt viktig satsning för SJ. Med vårt unika prissystem kan vi erbjuda både prisvärda och bekväma resor med god service för olika kundgrupper och tillfällen, säger Jan Forsberg.

Västkusten
Mellan Göteborg och Köpenhamn kommer SJ att köra tre direkta förbindelser med X2000 via Hässleholm och fyra förbindelser med Intercitytåg via Helsingborg, totalt 7 snabba tågförbindelser per riktning till/från Köpenhamn.

Från Halmstad och norrut blir det en ny förbindelse med X2000 på morgonen till Stockholm och en motsvarande förbindelse på kvällen ner från Stockholm till Halmstad. Dessutom körs en veckoslutsförbindelse med Intercitytåg från Göteborg till Malmö på fredagar och från Malmö och norrut på söndagar med uppehåll i bl a Markaryd.

Biljetter från 95 kronor
SJs flexibla prissystem kommer att gälla för SJ tågen till/från Köpenhamn. De billigaste biljetterna - från 95 kr - till/från Köpenhamn och Kastrup släpps till försäljning i samband med trafikstarten den 11 januari (idag kostar den billigaste biljetten från 162 kr). Jämför man priset för en enkel resa på 47 km med Öresundståget mellan Malmö och Köpenhamn för 98 kr med SJs lägsta pris på den 660 km långa sträckan mellan Stockholm och Köpenhamn, så är SJs priser mycket konkurrenskraftiga.

- SJ har öppnat en bas i Köpenhamn med egen personal och en trafikchef. Vi vill vara på plats för att kunna erbjuda service till våra kunder, säger Jan Forsberg. Våra tåg kommer att avgå från spåren inne i Banhallen på Hovedbanegarden.

Ytterligare upplysningar:

Sven-Ingvar Håkansson, 010-751 82 90

SJs Presstjänst: 010-751 51 84

Varje dag reser närmare 110 000 resenärer med SJs tåg från cirka 220 stationer mellan Narvik och Berlin. 2007 omsatte SJ 8,3 miljarder kronor. 4 000 SJare arbetar för att tågresan ska vara enkel, bekväm och trygg. SJs eltåg är märkta med Bra Miljöval - de uppfyller världens tuffaste miljökrav. Frekventa resenärer samlar förmåner och poäng som medlemmar i SJ Prio.