Följ SJ

SJ flerdubblar surfhastigheten på SJ 2000

Pressmeddelande   •   Maj 08, 2013 09:30 CEST

Nu blir det betydligt snabbare att surfa ombord på SJs tåg. SJ inför wifi och Internetuppkopplingen blir betydligt snabbare genom 4G. 

På populära avgångar räcker dagens Internetkapacitet inte till. Nu flerdubblar vi kapaciteten genom att bland annat sätta en tio meter lång antennbalk i våra tåg, säger Petter Essén, ansvarig för internet och mobiltelefoni ombord på SJs tåg.

De nya antennerna ger ökad signalstyrka och stöd för de nya 4G-nät som mobiloperatörerna just nu bygger på landsbygden. Det ger en avsevärt högre surfhastighet för SJs resenärer. På stora delar av järnvägsnätet blir det en fördubbling av hastigheten och på vissa sträckor så mycket som tio gånger så snabbt.

Först uppgraderas SJ 2000-tågen, sedan är det SJ 3000 och dubbeldäckarnas tur. Samtidigt har mobiloperatörerna lovat att bygga ut 4G-nät och master på landsbygden. SJ använder flera olika mobiloperatörer för bästa möjliga täckning till resenärerna.

-  Täckningen blir mycket bättre när vi kan använda både 3G och 4G. På de sträckor med absolut bäst mobiltäckning kan vi gå från 7-8 Mbit i sekunden till 70-80. Parallellt med uppgraderingen av våra fordon, så behöver vi fortsätta att jobba med mobiloperatörerna för att få dem att förbättra mobilnäten längs hela järnvägsnätet, säger Petter Essén.

Allt fler resenärer passar på att arbeta vid datorn, surfa, titta på film eller lyssna på musik.  Störningarna kommer att minska ordentligt med uppgraderingen.

-  Vi jobbar hårt för at förbättra internetuppkoppling och möjlighet att ringa ombord. Det här är ett rejält kliv framåt, säger Petter Essén.

Alla SJ 2000-tåg ska vara uppgraderade under året och planen är att uppgraderingen ska inledas på SJ 3000 och Dubbeldäckaren senare i höst.

För mera information, kontakta Petter Essén, ansvarig för internet och mobiltelefoni, 076-1189209, eller SJ Pressavdelning 010-751 51 84  

Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.