Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ EcoGame - dataspelet som gör dig till Sveriges miljövänligaste lokförare

Hur miljövänligt kan du köra ett snabbtåg? Nu kan alla från 7 år och uppåt själva testa och tävla om att bli Sveriges miljövänligaste lokförare i SJ EcoGame. SJ tar ytterligare ett steg i sin miljösatsning för att inspirera ungdomar när det nya dataspelet lanseras den 19 mars.

SJs första dataspel någonsin lanseras på hemsidan www.sj.se. SJ EcoGame går ut på att köra tre olika tågtyper så snabbt och miljövänligt som möjligt. De tre olika sträckorna och stegrande spelnivåerna är Köpenhamn-Göteborg (där spelaren kör ett Öresunds-tåg), Göteborg-Stockholm (X 2000) och Stockholm-Kiruna (InterCity Nattåg). Svårighetsgraden ökar för varje sträcka samtidigt som landskapet blir allt mer kuperat. Under vägen dyker även olika budskap upp kring SJs miljöarbete.

Varje delsträcka tar maximalt 1,5 minuter och det gäller att på kortast tid köra tåget så miljövänligt som möjligt.

Alla från 7 år kan spela SJ EcoGame. Även rutinerade dataspelare får en rejäl utmaning. Den som gasar för hårt i uppförsbackarna eller missar att köra miljövänligt i utförsbackarna förlorar viktiga poäng eftersom tågets energiförbrukning och miljöutsläppet då ökar. Varje spelare kan jämföra sig med en high score-lista som hela tiden uppdaterar de spelare som uppnått högst poäng. Spelet har två olika typer av high score: en som visar de bästa resultaten varje månad, en som visar spelarna med all time high. Efter varje månad raderas månadslistan och nya spelare har chans att slå sig in. De bästa månadsresultaten sparas på All time high-listan. Fram till och med den 30 april pågår även en pristävling. Vinnarna får gratis tågresor och biljetter till VM-kvalmatchen Sverige-Malta i fotboll i juni.

SJ EcoGame finns både i en svensk- och engelskspråkig variant. Det går även att spela ombord på SJs alla X 2000-tåg. Via Internet Ombord på tågen länkas man direkt till SJ EcoGame.

- Förutom att spelet är både utmanande och underhållande så lär det ut en hel del om miljön. Efter varje sträcka visas skillnaden mellan hur mycket koldioxid du släppt ut på resan jämfört med om du skulle åkt bil, säger SJs miljöchef Marie Hagberg.

På sajten finns även fakta om SJs satsning "Grön Framtid". Där beskrivs vad SJ gör för att minska miljöpåverkan. På www.sj.se/miljokalkyl kan du jämföra skillnaden i utsläpp mellan att åka tåg eller bil mellan olika svenska orter.

Prova SJ EcoGames och Grön Framtid på www.sj.se/gronframtid

SJs Pressavdelning: tel 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval - världens tuffaste miljömärkning. Tågresandet ökar med 10 procent varje år och 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Ämnen

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.