Följ SJ

Ny bistrovagn rullar ut i Dalarna och Jämtland

Pressmeddelande   •   Mar 29, 2018 14:00 CEST

Den nya bistron kommer fyllas med goda varmrätter, sallader, smörgåsar, tilltugg och fika, mycket ekologiskt, samt en splitterny kaffemaskin, inför premiärturen.

Ljust, fräscht och med wifi är vad resenärerna kan förvänta sig i den nya bistrovagnen som tas i trafik i dagarna. 
– Det blir ett lyft för våra resenärer på Jämtlands- och Dalatågen. Vi hoppas att fler ska lockas att ta en fika eller äta en bit mat i bistron – och känna att tågresan blir ännu lite trevligare, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

SJ storsatsar 9 miljarder på nya tåg. I höst är det premiär för nya X 2000 och dessutom ska 30 nya snabbtåg köpas in. Men parallellt – lite mer i det tysta – renoveras och rustas hela tiden delar av den befintliga tågflottan.

Ett exempel på det är upprustade bistrovagnar på Intercitytågen mellan Stockholm och Jämtland, respektive Dalarna och Jämtland och Dalarna från Stockholm. Den första ser dagens ljus redan i påsk.

– Inredningen har fått rejält lyft i grått och vitt. Den slitna mattan som trampats av tusentals och åter tusentals resenärer har bytts ut. Väggarna är nymålade, bistroborden är nya, stolarna har fått nya färger och tyger. Eftersom halva bistrovagnen är en andraklasskupé har även den blivit som ny – i samma stil som andra upprustade sittvagnar på SJs tåg. Grå moderna stolar, laddare vid varje säte och en uppfräschad toalett. Och givetvis wifi i hela vagnen, fortsätter Härenstam.

Exempel på hur SJ-tåg rustas:

  • Samtliga X2000-tåg får helt ny inredning och helt ny teknik
  • Alla SJs nattågsvagnar, både sov- och liggvagnarna, renoveras för 150 miljoner kronor. De första blir klara i slutet på året.
  • Wifi har börjat installeras i personvagnarna som ingår i många av SJs Regional- och Intercitytåg. I första fasen blir det i 119 vagnar, cirka fem vagnar i veckan. 

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.