Följ SJ

Miljöhänsyn lockar till rekordstort tågresande med SJ

Pressmeddelande   •   Apr 01, 2009 09:29 CEST

Konjunkturen viker men tågresandet fortsätter att öka. För första gången är tågets andel nu över 20 procent av resor längre än tio mil.
- Det är en ökning med 4 procentenheter. För första gången tar våra tåg även marknadsandelar från bilresandet, säger Sven Andersson, analyschef på SJ.

Rekordresandet med tåg presenteras i en färsk undersökning från turistdatabasen, där 24 000 svenska resenärer intervjuats om hur, var och med vilket färdmedel de reser.
Under 2008 minskade inrikesresorna med flyg med 2 procentenheter och för första gången någonsin minskade bilresandet, med 1 procentenhet.

Tåget, där SJ är dominant med 95 procent av alla personresor över 10 mil, är den stora vinnaren. Den totala andelen resande med tåg ökade från 16 procent år 2007 till 20 procent.

- För resor över tio mil ökade antalet resor och antalet resta personkilometer med SJ med 10 respektivet 14 procent, säger Sven Andersson.

Enligt resenärerna är den enskilt viktigaste orsaken till att allt fler väljer att resa med tåget hänsyn till miljön. År 2005 uppgav 24 procent av de tillfrågade att miljöhänsyn spelade roll vid valet av färdmedel. I SJs senaste ombordundersökning säger nu 51 procent att miljön har stor betydelse för resesättet.

- Vi ser också en markant ökning av antalet tjänsteresor. Tågets marknadsandel bland de som reser i tjänsten har ökat till 23 procent. Allt fler företag skriver in miljökrav i sina regler för tjänsteresor och det gynnar utan tvekan resandet med tåg, säger Sven Andersson.

SJ tar snabbt marknadsandelar från flyget speciellt på sträckorna Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö och Stockholm-Sundsvall. På Göteborgssträckan har SJ ökat sin marknadsandel från 34 till 40 procent det senaste året.

SJs Pressavdelning: tel 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval - världens tuffaste miljömärkning. Tågresandet ökar med 10 procent varje år och 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.