Följ SJ

Erica Kronhöffer ny hållbarhetschef på SJ

Pressmeddelande   •   Jan 14, 2013 13:46 CET

Erica Kronhöffer blir ny chef för SJs hållbarhets- och miljöfrågor. Erica blir ansvarig för att driva och utveckla hållbarhetsarbetet inom SJ.

– Jag ser fram emot att börja på SJ. Med min tidigare bakgrund inom tågbranschen klappar mitt hjärta extra mycket för järnvägen som ett hållbart trafikslag, säger Erica Kronhöffer.

Erica tillträder i april som hållbarhetschef med ansvar för kvalitets- och miljöfrågor, en nyinrättad roll i SJs koncernledning.

Erica Kronhöffer har ett förflutet i järnvägsbranschen med sju år på Green Cargo. De senaste två åren i koncernledningen som hållbarhetschef med ett strategiskt ansvar för företagets integrerade ledningssystem, som omfattar kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

– Jag ser fram emot att få möjlighet att driva och utveckla hållbarhetsarbetet inom SJ genom att ansvara för kvalitets- och miljöfrågorna. Jag tror mycket på järnvägen som ett miljöriktigt trafikslag, både nu och i framtiden, säger Erica Kronhöffer.

Erica är idag miljö- och kvalitetschef på koncernnivå inom PostNord AB *, med ett strategiskt ansvar för företagets verksamhetsledningssystem. Hon är PostNords externa företrädare i miljö- och kvalitetsfrågor, samt ledamot i regeringens logistikforum.

VD Crister Fritzson är glad åt att få Erica Kronhöffer till SJ:

– Det känns mycket bra att vi får en person i rollen som hållbarhetschef med så gedigen erfarenhet och kompetens inom området. Hon känner också tågbranschen mycket väl både från sin tid på Green Cargo och PostNord, där tågtransporterna är en viktig del. Dessutom är hon en välkänd profil i branschen.

Enligt Crister Fritzson blir både kvalitets- och miljöarbetet allt viktigare för SJ.

– Inte minst miljöområdet som är en central del i vårt kundlöfte, nära hälften av våra kunder väljer tåget av miljöskäl. Vi vill ha en ledande roll inom miljöområdet och lägger stor vikt vid de här frågorna. Vi höjer nu ambitionsnivån i SJs hållbarhetsarbete, vilket också är i linje med vad våra ägare vill. Erica Kronhöffer får en viktig roll och kommer att ingå i SJs ledningsgrupp.

Erica Kronhöffer är utbildad jurist i grunden, hon har studerar sociologi och miljövård.

Om Erica Kronhöffer i korthet:

  • Född: 1971.
  • Bor: Stockholm.
  • Fritidsintressen: Åker gärna snowboard i backarna runt Stockholm på vintern. Höst, vår och sommar byts brädan mot mountainbike.
  • Bästa tågminne: På Green Cargo-tiden hände det att jag hade tillstånd att åka med i förarhytten. Jag minns särskilt ett tillfälle då jag åkte med med ”posttåget” mellan Malmö och Stockholm. Att få möjlighet att i lugn och ro under flera timmar på djupet diskutera hållbarhetsfrågor med en lokförare var spännande och värdefullt. Att se Sverige från förarhytten nattetid var förstås också en speciell och kul upplevelse.
  • På nattduksbordet just nu: ”Fågeln som vrider upp världen” av Haruki Murakami.

* moderbolaget i den koncern som bildades genom samgåendet mellan Post Danmark A/S och Posten AB 2009.

Bilden: Erica Kronhöffer blir ny Hållbarhetschef för SJ och tillträder tjänsten i april. Foto: PostenNord

För mera information, kontakta SJ Pressavdelning, 010-751 51 84


 

Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2011 omsatte SJ 8 miljarder kronor.