Följ SJ

SJs hållbarhetsarbete

Nyhet   •   Aug 25, 2013 09:00 CEST

SJs främsta bidrag till en hållbar utveckling är att så många som möjligt väljer att resa med oss. Ju fler som väljer tåget desto bättre för miljön – tillsammans bidrar vi till en hållbar utveckling.

SJ har många miljömedvetna kunder och många känner också till att vi erbjuder ett hållbart sätt att resa på. 2016 utsågs SJ av allmänheten till Sveriges grönaste varumärke för femte året i rad. Samtidigt hamnade SJ på 8:e plats av 265 företag i kundundersökningen Sustainable Brand Index 2016 - en undersökning som utser de mest hållbara företagen där det är sjätte året i rad som SJ vinner i kategorin Tåg, buss och taxi.

Vårt långsiktiga miljöarbete har hittills varit basen i SJs hållbarhetsarbete, men miljö är inte den enda hållbarhetsaspekten. Satsningar och investeringar på tågens långsiktiga hållbarhet, en hög punktlighet, SJs roll som samhällsfunktion, tillgänglighetsfrågor och de intressentdialoger SJ för med såväl kunder som samarbetspartners, pendlarorganisationer med flera, är alla viktiga delar för att skapa ett hållbart företag och varumärke.

Vår definition av en hållbar resa

För SJ är en hållbar resa mer än bara grön. Vårt långsiktiga miljöarbete har hittills varit basen i SJs hållbarhetsarbete, men miljö är inte den enda hållbarhetsaspekten. Satsningar och investeringar på tågens långsiktiga hållbarhet, en hög punktlighet, SJs roll som samhällsfunktion, tillgänglighetsfrågor och de intressentdialoger SJ för med såväl kunder som samarbetspartners, pendlarorganisationer med flera, är alla viktiga delar för att skapa ett hållbart företag och varumärke.

När vi tittar på vad våra kunder svarar är viktigast för dem, så kommer punktlighet högt upp på listan. En hållbar resa är därför även till exempel en punktlig, prisvärd och trafiksäker resa. Att en tågresa dessutom är den mest miljöriktigt hållbara resan är självklart. Vi ska fortsätta att ha fokus på punktlighet, så att fler väljer tåget - det är det viktigaste SJ kan göra. Ju fler som väljer tåget före bil eller flyg, desto bättre för miljön.

SJ är en viktig samhällsaktör som knyter Sverige

I mars 2016 vann SJ i kategorin bästa samhällsnytta på Schibsteds gala för Sveriges Bästa Företag. Över 10 000 svenskar deltog i Schibsteds stora opinionsundersökning, vilket även gör undersökningen till en av Sveriges största opinionsundersökningar. Motiveringen till vinsten var att SJ ansågs fylla en viktig funktion i samhället och ha bra miljötänk.

Läs hela hållbarhetsredovisningen: SJ AB Års- och hållbarhetsredovisning 2015 (pdf)