Gå direkt till innehåll

Nyhet -

SJ startar miljardupphandling av Sveriges snabbaste tåg

Styrelsen för SJ har i dag fattat beslut om att inleda upphandling av ett 30-tal nya snabbtåg med leverans år 2021. Med en maxhastighet på 250 kilometer i timmen kommer de att bli Sveriges snabbaste tåg. Den planerade affären på mellan 5 och 6 miljarder är den största tåginvesteringen som gjorts på över 30 år.

Beslutet innebär att SJ under hösten kommer att skicka ut en anbudsförfrågan till leverantörer både inom och utom Europa. Den marknadsdialog med potentiella tågtillverkare som SJ genomfört under det senaste året visar på ett stort intresse för upphandlingen.

-  Upphandlingsbeslutet är en milstolpe i vår offensiva investeringsstrategi. Genom att införskaffa nya moderna tåg kommer vi att kunna möta framtidens ökande efterfrågan på tågresor och samtidigt ge våra kunder en bättre reseupplevelse. De nya tågen kommer ha bättre komfort, ge kortare restid samt en ökad punktlighet och pålitlighet, säger Crister Fritzson, vd för SJ.

De nya snabbtågen kommer successivt att tas i trafik från början av 2021 och användas på sträckor med hög efterfrågan och som har behov av utökad sittplatskapacitet.

-  Vi kommer att köra de nya tågen inom Sverige samt till Norge och Danmark. Planen är att börja köra på sträckan Stockholm-Malmö, som en del av vår satsning på södra Sverige, säger Crister Fritzson.

Enligt kravspecifikationen ska de nya tågen ha en maxhastighet på 250 kilometer i timmen. De kommer få drygt 350 sittplatser per fordon och ska baseras på beprövad teknik för att minska risken för störningar. Samtidigt ska de anpassas för nordiska förutsättningar till exempel gällande klimat och tålighet vid viltpåkörningar. I upphandlingen är det stort fokus på att göra tågen intelligentare i allt från underhåll och teknisk utrustning till information till resenärerna.

Beslutet att upphandla ett 30-tal nya snabbtåg är en del i SJs offensiva investeringsstrategi på totalt 9 miljarder under en femårsperiod. Förutom de nya snabbtågen ingår en omfattande modernisering av samtliga X 2000-tåg och hela nattågsflottan i strategin.

Ämnen

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.