Följ SJ

SJ i Almedalen: Transporter och järnvägens heta frågor

Nyhet   •   Jul 01, 2011 10:41 CEST

På söndag går startskottet för Almedalsveckan 2011 på Gotland. Tusentals politiker, bransch- och intresseorganisationer, konsulter och lobbyister drabbar samman under sju dagar. SJ finns på plats i Almedalen och håller ett eget seminarium för politiker och beslutsfattare.

Huvudattraktionen i Almedalen är partiledarnas respektive tal på kvällen. Däremellan pågår tusentals seminarier från tidiga frukostar, luncher till mer eller mindre mingelartade happenings på kvällen.

Förutom SJs eget miniseminarium är kanske är Tågoperatörernas seminarium det mest intressanta vad gäller transporter och järnväg, tisdagen den 5 juli klockan 10.00-12.00.

Bland annat kommer Trafikverkets ställföreträdande GD Lena Erixon att för första gången presentera den så kallade kapacitetsutredningen. TT har redan läckt ut en del och det visar att Lena Erixon kräver tydliga satsningar på en förbättrad infrastruktur. Den färska remissutgåvan kommer även få en chans att kommenteras av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) som finns på plats och medverkar i en efterföljande diskussion med företrädare för näringsliv, trafikhuvudmän och operatörer om framtidens tågtrafik för gods och resande. SJs vd Jan Forsberg finns också på plats på seminariet som modereras av Jan Sundling som är styrelseordförande i Branschföreningen Tågoperatörerna

Seminariet heter ”Tre scenarier för järnvägen – utveckling, stagnation eller infarkt” och ställer frågan: Är tillväxt överhuvudtaget möjlig?