Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ får uppdrag att köra mer tåg i Norge

SJ har fått uppdraget att köra tåg på norska Dovrebanen och Nordlandsbanen samt de fem underliggande sträckningarna, den så kallade Trafikkpakke 2. Det meddelade det norska Jernbanedirektoratet i dag. 

Trafikkpakke 2 är den andra delen av den norska persontågtrafiken som avregleras och SJ kommer att börja köra trafik på banorna under sommaren 2020. Redan i dag trafikerar SJ sträckorna Stockholm – Oslo och Göteborg – Halden samt Stockholm - Narvik.

– SJ har fått uppdraget eftersom vi visat att vi är ett modernt tågbolag som ligger långt framme när det gäller digitalisering och att hitta nya lösningar för att förbättra kundupplevelsen. Det är med glädje vi omgående påbörjar förberedelserna för uppdraget att driva och utveckla tågtrafiken i Norge, säger SJs vd Crister Fritzson.

SJs främsta mål är att förenkla och förbättra hela resan, eftersom det är helt avgörande när det kommer till att få resenärerna att välja tåget framför andra alternativ. Självklart kommer det nybildade bolaget SJ Norge AS också att ha ambitioner att vara med och utveckla utbudet av tågresor i andra regioner i Norge.

– Vi är sedan många år etablerade i Norge med trafik till Oslo och Narvik och vi har redan en grundstruktur på plats för det nya uppdraget. Med 30 års erfarenhet av en avreglerad tågmarknad i Sverige är vi starka när det gäller att sätta kunden i centrum. Vi har också stor erfarenhet av att framgångsrikt ta emot och ta över medarbetare, och vi kommer att erbjuda de medarbetare hos Vy som i dag arbetar i den aktuella trafiken att komma med oss på vår utvecklingsresa, säger Crister Fritzson.

Avtalet om tågtrafiken i Trafikkpakke 2 gäller från sommaren 2020 och åtta år framåt, med option på två års förlängning.  

Relaterade länkar

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.