Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ tar miljön ända in i vardagsrummet

I samarbete med HSB kör SJ ett klimattåg till 22 svenska städer på 22 dagar. Det rör sig om en 50 meter lång energiutställning med gratisseminarier från Luleå i norr till Malmö i söder. Idag besöker tåget stockholmsförorten Jakobsberg.

– Alla vet att tåget är bra för miljön. Men att bostads- och servicesektorn står för 35 procent av energiförbrukningen och nästan 20 procent av koldioxidutsläppen är det få som känner till. Därför känns det riktigt bra att vi kan hjälpa HSB att göra Sverige miljösmartare, säger Elisabeth Lindgen, kommunikationsdirektör på SJ.

Många av SJs resenärer väljer tåget för att det är det mest miljöanpassade sättet att resa. En enda flygresa leder till lika stor utsläppsmängd koldioxid som 15 000 resor med SJs tåg. Utsläppen från en resa med X2000 mellan Stockholm och Göteborg motsvarar utsläppen från 3 milliliter bilbensin. Med så lite bensin går det inte ens att starta en bil. Tillsammans med SJ är HSBs mål med Klimattåget att öka medvetenheten om hur stor även bostadssektorns klimatpåverkan är. Utställningen ger konkreta förslag på hur man lätt minskar senergiförbrukningen i hemmet.

– Ombord på Klimattåget har HSB byggt upp en klimatutställning som sträcker sig genom två tågvagnar. I ena vagnen finns en hel lägenhet uppbyggd. Där får besökarna lära sig om hur man som privatperson lever klimatsmart i sitt hem. I nästa vagn är utställningen riktad mot fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Här visar HSB hur man gör fastigheten energisnål, berättar Elisabeth Lindgren.

I de andra två vagnarna erbjuder HSB gratis seminarier till alla besökare, där man kan lära sig mer om boendet och klimatet.

– Att välja tåget till de 22 orterna är naturligt för oss eftersom det klimatsmartaste sättet att resa passar in i vårt klimattänkande. Det är smidigt för att tåget kommer rakt in i varje stad och på varje ort hjälper de lokala HSB-föreningarna till med utställningarna och seminarierna, säger Emma Sarin, projektledare för HSBs klimattåg.

Grundutbudet på Klimattåget är detsamma, med utställning och seminarier. Men varje stopp kompletterar även med lokala aktiviteter. Med på resan genom Sverige finns även kändisar som meteorologen Pär Holmgren, TV-snickaren Martin Timell och Eva Funck, känd från Evas funkarprogram.

Klimattåget kommer idag till Jakobsberg och besöker härnäst Tumba 15/10 och Stockholm 16/10.

Se mera på hsbklimattaget.se eller följ turnén på bloggen blogg.hsb.se/klimattaget.

För mera information, kontakta SJs Pressavdelning: tel 010-751 51 84

Ämnen


Varje dag reser 100 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 500 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 230 stationer mellan Narvik och Berlin. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2009 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.