Följ SJ

SJ provar Wi-Fi i loktåg

Pressmeddelande   •   Jul 12, 2017 09:45 CEST

Nu pågår tester för att förse 200 lokdragna personvagnar med Wi-Fi. Att kunna koppla upp sig under tågresan är en av de saker som uppskattas mest av resenärerna. SJs loktåg är den fordonstyp som kör på flest SJ-sträckor över hela landet.

SJs loktåg används både i regionala och långväga tåg, och även i SJs nattåg. Personvagnarna som är från 1980 talet har inte Wi-Fi, till skillnad från SJs nyare tåg. Sedan en tid har tester gjorts med två vagnar utrustade med Wi-Fi. Inom kort kommer ytterligare två vagnar att ingå i testerna. Personvagnarna kommer att gå i trafik över hela Sverige. De övervakas på distans och prestandan loggas kontinuerligt. Topprestandan blir dock troligen lägre än på motorvagnstågen, då det finns vissa tekniska begränsningar i de lokdragna personvagnarna.

Om testerna visar bra resultat och prestandan kommer upp i en sådan nivå att man kan använda uppkopplingen för att arbeta under sin tågresa, kommer SJ under tidig höst att fatta beslut om installation i cirka 200 personvagnar.

Resenärerna kan delta i testerna genom att koppla upp sig enligt de instruktioner som finns i de aktuella vagnarna. Prestandan på deras uppkoppling loggas då och de kan även maila in sina synpunkter. SJ kommer även att göra egna belastningstest.

-Vi lyssnar alltid på våra kunder och eftersom Wi-Fi är en av de mest efterfrågade tjänsterna är det naturligt att vi gör de här testerna med ambitionen att vi ska kunna hålla en nivå som resenärerna har rätt att förvänta sig, säger Jan Kyrk, Affärschef på SJ.

Vanliga sträckor där lokdragna personvagnar går idag är Mälardalen inklusive linjerna från Stockholm mot Uppsala, Dalarna, Jämtland och Norrland.

Testerna har nyligen inletts och alla testvagnar har ännu inte kommit ut i trafik vilket innebär att det är för tidigt att uttala sig om resultaten.

Kontakt

press@sj.se

010-751 51 84

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.