Följ SJ

Nu utses Sveriges grönaste resmål

Pressmeddelande   •   Aug 09, 2013 14:06 CEST

SJs jakt på Sveriges grönaste och miljövänligaste resmål är i full gång. De populäraste gröna resmålen kommer att presenteras i en unik resguide. Hundratals tips har tips har strömmat in från olika delar av landet. Södermanland, Västergötland, Skåne, Östergötland, Småland och Dalarna har lämnat in flest tips hittills.

Med hjälp av tågresenärer och allmänhet håller SJ på att leta fram Sveriges grönaste resmål. Resultatet kommer att publiceras i den första svenska heltäckande gröna resguiden – Resenärens Lilla Gröna.

Hamranes hundraåriga bak- och kaffestuga i Dalsland, Zanzibars räk- och laxrökeri i Bohuslän, den organisakhandelsboden BaraBraMat i Göteborg, Havros ekologiska stugor i Halland, Kretslopsshuset i jämtländska Mörsil, Torgnys inspirationsträdgård i Medelpad, Vildrosor&Höns bed and breakfast i Skåne och Komstad Kvarn i Småland är några av de intressanta tipsen med grön inriktning.

– Resguiden kommer att öppna ögonen för hur många fantastiska semestermöjligheter med grön profil som finns runt om i Sverige, säger Ulf Wallin, PR-ansvarig på SJ.

”Resenärens Lilla Gröna” kommer att presentera restauranger, serveringar, hotell, vandrarhem, konferensanläggningar, upplevelsearrangemang och andra attraktioner med miljöprofil som finns runt om i landet. Den 15 augusti går tipstiden ut. Därefter kommer en jury att bearbeta de mest spännande tipsen. Ännu finns det tid att komma med gröna tips.

– Vi uppmuntrar alla att komma in med sina favorittips. SJs mål är att uppmuntra alla som driver en verksamhet med miljöinriktning. Även det lilla företagandet som kan ha svårt att nå ut till en bred allmänhet, säger Ulf Wallin.

Tävlingsfakta:

Välj ditt favoritställe, skriv en motivering (max 200 tecken) på SJs kampansajt

kampanj.sj.se/lillagrona/  eller mejlas in till lillagrona@sj.se . Bland de inskickade förslagen dras flera vinnare som får resecheckar med SJ, biljetter till det nya ABBA-muséet i Stockholm eller inträdesbiljetter till musikfestivalen Way Out West i Göteborg.

De ställen som allmänheten tipsar om får gärna ha:

·  ekologisk inriktning och fokus på ekologisk mat, produkter eller upplevelser

·  servering eller försäljning av småskaligt mathantverk, gärna närproducerat

·  miljömärkning med KRAV eller Svanen


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.