Följ SJ

Jernbaneverket stoppar snabbtågssatsning Oslo-Stockholm

Pressmeddelande   •   Jun 02, 2015 07:15 CEST

SJs satsning för att knyta samman Oslo och Stockholm på ett miljövänligt och snabbt sätt omintetgörs. Norska Jernbaneverkets besked om ett två och ett halvt år långt kontaktledningsbyte slår undan benen för snabbtågssatsning Oslo-Stockholm.

– Vi har planerat för att introducera SJs bästa och snabbaste tåg på sträckan Oslo–Stockholm under flera år. Jernbaneverkets besked den 25 mars, så nära inpå trafikstart den 9 augusti, slår helt undan benen för vår snabbtågssatsning, säger SJs vd Crister Fritzson.

Varje år flyger 1,4 miljoner resenärer mellan de två skandinaviska huvudstäderna. Många har efterfrågat ett miljövänligare alternativ som matchar flygets restid. SJs storsatsning på snabbtåg, fler avgångar och kortare restid bedöms kunna öka resandet på sträckan med minst 20 procent.

– Jag bedömer att snabbtåg mellan nordens ledande tillväxtregioner Oslo och Stockholm har enorm potential. Att utan avbrott kunna arbeta på tåg med samma effektiva restid som flyget är både attraktivt, smidigt och något som många vill ha. Norska Jernbaneverket måste göra allt som står i deras makt för att hitta ett arbetsupplägg som möjliggör snabbtågsalternativet, inte bara för miljöns skull, säger SJs vd Crister Fritzson.

Snabbtågstrafiken mellan Oslo–Stockholm var planerad till att starta den 9 augusti. Biljetter har funnits till försäljning sedan 29 april. Nu bedömer SJ att det inte är möjligt att genomföra den satsning på snabbtågstrafik mellan Oslo–Stockholm som planerats.

Kontaktledningsbytet på sträckan Lilleström–Kongsvinger–och svenska gränsen ska pågå mellan klockan 09.00–14.00 måndag–lördag och 04.00–14.00 på söndagar. Det startar upp i juni 2016 och väntas pågå två och ett halvt år framåt.

– Beskedet är förvånande eftersom vi har haft en konstruktiv dialog med alla berörda parter under hela långa planeringen. Alla vet att SJs snabbtågssatsning har inneburit dyra fordonsinvesteringar och ökade produktionskostnader. Beskedet kommer oväntat för både för norska och svenska kunder som redan köpt biljetter, säger Crister Fritzson.  

Varje dag reser 85 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ AB kör dagligen 440 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2014 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.