Följ SJ

Ett varmt tack till ortsborna i Nattavaara

Pressmeddelande   •   Jan 10, 2017 08:59 CET

Foto: Thomas Johansson

Ett tåg med 150 personer ombord var på väg från Kiruna till Luleå när det fastnade i skogen i höjd med Nattavaara. Tåget blev strömlöst och temperaturen kröp ned mot 40 minusgrader. SJs Trafikledning arbetade febrilt med att lösa situationen för resenärerna ombord, vilket resulterade i att en hel by slöt upp. En i grunden negativ händelse vändes till en positiv.

SJ ringde till Svenska kyrkan och bad om hjälp. Kyrkan såg till att församlingshemmet öppnade för de frusna resenärerna. Där serverades kaffe, te och smörgåsar. Dirk Hagenbuch, styrelseordförande i byns lanthandel hörde att SJ bett kyrkan om hjälp och kallade på butikspersonalen. Flera bybor slöt upp och skjutsade resenärerna från tåget till butiken där resenärerna kunde handla mat och dryck på SJs bekostnad.

Vi på SJ är helt överväldigade över hur ortsborna i Nattavaara ställde upp under tågstoppet 4 januari. Tack vare dem fick SJ och våra resenärer fantastisk hjälp från oväntat håll.

– Som ett bevis för vår tacksamhet vill vi stötta Nattavaaraborna genom att bli delägare i butiken samt bidra med en symbolisk summa på 10 000 kronor till kyrkans barnverksamhet och hembygdsföreningen, säger Niclas Härenstam, chef Public Relations.

Varje dag reser 85 000 kunder med SJ AB och 4 200 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ AB kör dagligen 440 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2015 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.