Gå direkt till innehåll
Byt böcker ombord på SJs tåg

Pressmeddelande -

Byt böcker ombord på SJs tåg

Den 16 maj blir SJ en del av Stora Bokbytardagen. På Stockholm Central kan resenärer byta böcker med varandra vid ett speciellt bokbord. På ett av SJs tåg kommer sex kända författare att stiga på och SJ uppmanar alla resenärer att ta med sig en bok ombord.

Att byta böcker ligger helt i linje med SJs inriktning på miljö och hållbarhet. Våra ombordundersökningar visar att 71 procent av våra resenärer helst läser när de åker tåg, säger Claes Salomonsson, chef för externkommunikation på SJ.

Stora Bokbytardagen genomförs för femte året. Målet är att fler ska börja läsa böcker och gärna dela med sig av sina favoritböcker till andra läsare. SJ deltar i det ideella projektet Stora Bokbytardagen som vill göra det möjligt att spontant kunna byta bort och till sig läsvärda böcker. Både ombord på tågen och på Stockholms central kan resenärer ta med sig en bok och byta till sig en ”ny”.

– Tågresan är en användbar stund. Resenärerna kan koppla av och läsa utan att bli störda. Nu hoppas vi att våra resenärer tar tillfället i akt och tar med sig en bok och byter ombord den 16 maj, säger Claes Salomonsson.

Utanför SJ Resebutik på Stockholm Central arrangeras ett eget bokbytarbord den 16 maj. Under dagen kommer författare att dyka upp och byta sina böcker med förbipasserande resenärer.

– Ju mer vi läser, desto klokare blir vi. Och ju fler boktips vi ger varandra, desto mer läser vi. Dessutom känns det bra för miljön att färdiglästa böcker kommer till återanvändning, säger Ida Torkkeli, grundare av Stora Bokbytardagen.

Förra året slog Stora Bokbytardagen rekord. Det registrerades över 100 ”officiella” bokbytarplatser över hela Sverige. Det byttes böcker i skolor, på arbetsplatser, på SJs tåg och på bussar, gator och torg.

På SJs speciella ”författartåg” till Västerås-Arboga och Örebro den 16 maj kommer sex författare att finnas med ombord och dela med sig av sitt författarskap.Författarna som syns ombord är Johan Unenge, Maria Ernestam, Åsa Nilsonne, Kristoffer Leandoer, Johan Theorin och Hans-Olov Öberg.

Bakom Stora Bokbytardagen står Ida och Joakim Torkkeli Karlsson. Idén föddes för fem år sedan och tanken är att alla människor ska ta med sig en bok på morgonen och komma hem med en ny. Lika enkelt som trevligt.

På Stora Bokbytardagens hemsida finns mer information om hur man enkelt kan skapa egna lokala event.  Här finns alla orter med egna arrangemang under Bokbytardagen: http://www.storabokbytardagen.se

Facebook: http://www.facebook.com/storabokbytardagen

För mera information, kontakta SJ Pressavdelning 010-751 51 84


Ämnen

Kategorier


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.